Také na Trutnovsku je řada sportovních oddílů závislá na dotacích od obcí či měst. Stát dosud nenašel optimální systém podpory profesionálního ani výkonnostního sportu.

„Není pravidlem, že sportovci od radnic peníze získávají. Chybí zákon, který financování zajistí, každý si příspěvek musí individuálně vyprosit. Chybí státní přerozdělování, deklarovaný nárok na peníze z obecního rozpočtu nebo cokoliv jiného,“ říká Jaroslav Havlina, předseda České unie sportu na Trutnovsku. „Každá obec sport, ale i kulturu a další nevýdělečná odvětví, podporuje podle svého. Kde zastupitelstvo sportu nefandí, tam se třeba nesportuje vůbec,“ dodává.

FOTBALOVÁ SEZONA V OKRESE ZA 200 TISÍC

Třeba podkrkonošská Úpice v minulých dnech mezi sportovní kluby rozdělila 900 tisíc korun. V řádu desítek i statisíc na rok 2018 podpořila tělocvičné jednoty, atlety, kynology i autoklub nebo fotbalisty. Podobným způsobem v současnosti postupuje většina měst, dokonce však i nejmenší obce.

Jediná sezona v okresní fotbalové soutěži přitom podle Jaroslava Havliny stojí klub okolo 200 tisíc korun. Až polovinu z této sumy přitom může spolknout nákladná údržba trávníku.

„Peníze radnic jsou pro kluby rozhodující. Bez nich by nefungovaly,“ přiznává Havlina, který je zároveň předsedou SK Janské Lázně.

S KVALITOU OBECNÍ KASY NESTAČÍ

Fotbalový Dvůr Králové zase působí v nejvyšší soutěži, která se pod Krkonošemi hraje. Od radnice na provoz dostává ročně 800 tisíc korun. Podstatnou část z této částky však do městského rozpočtu vrací za pronájem sportoviště. Nebýt mecenášů, 4. nejvyšší soutěž v republice by se ve městě dávno nehrála.

„Oddíl by bez sponzorů nemohl fungovat. S mládeží máme deset kolektivů. Platíme za nájmy, za dopravu, nějaké peníze se musí dát i trenérům, kteří se by se na to jinak vykašlali,“ říká Georgios Karadzos ze Dvora Králové. Význam radniční podpory prezident tamního fotbalového oddílu a zároveň jeho mecenáš posouvá do jiné roviny. „Žádný amatérský, natož profesionální sport nemůže fungovat bez pomoci města. Radnice se o mládež stará, má v ní budoucnost. Pokud by ale město sport nepodporovalo, sponzoři odejdou. A děti se pak začnou věnovat drogám nebo hazardu. Jsou to spojité nádoby,“ doplňuje Karadzos.

SPORT JAKO ZRCADLO SPOLEČNOSTI

Činovníci se shodují, že současný systém sportovcům příliš nepřeje. Zlepšení nastává jen pomalu. Sport podle nich přitom patří k důležitým společenským základům.

„Prolíná se životem každého dítěte i dospělého člověka. Pomáhá formovat charakter, je důležitý z hlediska zdravého zdravotního vývoje, mladí díky sportu poznávají první výhry i porážky, s nimiž se pak v životě lépe vyrovnávají. Sport je určitě dobrý pro sebevědomí. Proto by si zasloužil větší respekt,“ myslí si Jaroslav Havlina. „Skvělým příkladem je Trutnov. Je výstavní síní toho, jak se město má o sport starat. Když se ale podíváme jen o kousek jinam, je to zase celé špatně,“ doplňuje Havlina.

I proto podle něho stát potřebuje jasný zákon. Takový, který přesně určí, jaké prostředky sportovcům, při jejichž výhrách slaví stovky, ale i miliony lidí, připadnou.