Jako školák přistižený při opisování si může připadat dosluhující náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Karel Janeček (ČSSD). V Týništi nad Orlicí, kde měl šéfovat místní kultuře, má totiž z ostudy kabát.

Do výběrového řízení se přihlásil s totožnou koncepcí, s jakou se o rok dříve pokoušela stejné místo získat jeho žena.

Podle bývalého politika je „taková výpomoc" běžným postupem mezi manželi. „Žijeme v manželství, komunikujeme. Koncepce je naším společným dílem," řekl na svou obhajobu.

Tu ale vedení Týniště v potaz nebere. Dle slov starostky Galbičkové je Janečkovo počínání pro celé město velkým zklamáním.

Politické pozadí?

Výběr bývalého politika do funkce ředitele kulturního centra budil vášně od začátku. Proti rozhodnutí rady města se vzbouřily hlavně místní divadelní soubory. Tvrdily, že se jedná o politickou trafiku. Právě ochotníci poukázali na dokumenty, které Janečkovi, jenž ani nestihl na ředitelskou židli usednout, srazily vaz.

Janeček totožné koncepce nepovažuje za problém a za „zpátečkou" rady vidí politické pozadí -  podle něj se v Týništi šuškalo, že by kvůli kauze mohla opozice navrhnout i odvolání rady města. Starostka Galbičková tvrdí, že jde o nepodložené spekulace. Za revokací rozhodnutí rady prý stojí Janečkovo osobní selhání. „Je zklamání, že sám nevěnoval více času přípravě. Pan Janeček neztratil pouze důvěru zastupitelů, ale i důvěru veřejnosti a kulturní obce," uvedla s tím, že by jeho ředitelování po této eskapádě zkrátka nefungovalo.

Jenže Týnišťáci nevidí selhání jen v opsané koncepci a ptají se, jak je možné, že se na plagiátorství nepřišlo už při výběrovém řízení. Podle Galbičkové nikoho nenapadlo jednotlivé dokumenty porovnávat.

„Po boji je každý král. Nevidím v tom chybu, nenapadlo to nikoho z rady ani z komisí," řekla.

Někdo si však shodných dokumentů všimnout musel - divadelníci ale prozradit, jak se jim dostaly do rukou, nechtějí. A nechtějí zatím odpovídat ani na další otázky. „Vítáme přístup rady, považujeme její jednání za pokrok v této kauze. Dále se k celé věci nechceme vyjadřovat. To uděláme až po jednání s městskou radou," nechal se slyšet Jan Bohatý, vedoucí souboru Jirásek.

Divoká sezona

Týnišťská kultura takhle divokou podzimní sezonu nezažila hodně dlouho. Na pozici ředitele se bude vypisovat nové výběrové řízení. A situace je komplikovaná – s koncem roku se totiž chystá také rozpočet na další rok.

Zatím je vše v režii starostky, která je vedením pověřená. „Doufáme, že do konce roku nového ředitele vybereme," dodala Galbičková. Karel Janeček to nebude určitě – do nového výběrového řízení se prý už hlásit nebude.

Od jednoho výběrového řízení ke druhému
31.7.2015 bylo vypsáno výběrové řízení na post ředitele kulturního centra – jako zástup za nemocného ředitele Libora Stolína na dobu určitou. Vítězem se stal Tomáš Kavka.
V srpnu 2016 převzal ředitelování zpět Stolín. Ten ovšem 
k 31.10.2016 pracovní poměr dohodou ukončil.
25.8.2016 vypsalo město Týniště nad Orlicí nové výběrové řízení. V něm uspěl bývalý náměstek hejtmana Karel Janeček, do funkce měl nastoupit začátkem listopadu.
7.11.2016 městská rada své rozhodnutí revokovala.
V nejbližší době bude vypsáno nové výběrové řízení.