Známý obrázek z amerických reality show, jež dávají nahlédnout do příbytků sběračů, kteří své domy plní až po střechu nejrůznějším harampádím i odpadky, je bohužel realita pro obyvatele jednoho panelového domu na Benešově třídě. Jejich soused si totiž ve svém bytě nahromadil skládku, která už prostupuje i na chodbu. A odpadky – hlavně v parném létě – lákají hejna much a šíří kolem sebe nepříjemný zápach. Zoufalí sousedé už nevědí, kudy kam.

Domluva není možná a tak stále rostou obavy, jak se situace vyvine. Největší strach mají místní z vypuknutí požáru – i protože je obyvatel nacpaného bytu kuřák.

Avšak problém zažili i opačný. Majitel bytu sousedy pod ním několikrát vyplavil. Ne však vodou, ale fekáliemi nejspíš z ucpané toalety. „Soused vždy hromadil věci, ale tento rok to přešlo do hromadění nejen všemožných věcí, ale hlavně odpadu. Zápach na chodbě je neskutečný. S rostoucími teplotami je byt zamořen muškami. Když otevře dveře mušky vylítnou na chodbu v obrovském množství a máme je i v našich bytech,“ uvedl Radek Matyáš, který bydlí ve stejném patře jako jeho bezohledný soused.

Podle Radka Matyáše jsou na tom nejhůře právě sousedé bydlící pod tímto bytem. „Jejich byt je pomalu neobyvatelný. Prosakuje k nim hnědá tekutina. V koupelně mají kbelíky a nyní ještě mušky. Oni i my máme děti. My máme patnáctiměsíční, oni dvouleté dítě. Soused i přes neustálé stížnosti nereaguje a ani nebude, protože je psychicky nemocný, ale ne natolik aby byl nesvéprávný,“ poznamenal Matyáš.

Soused, který dveře svého bytu kvůli odpadkům otevře jen zhruba na 15 centimetrů, měl dokonce plivnout na Matyášovu manželku. „Přitom ona se ho ještě celou dobu zastávala, bránila ho, že je psychicky nemocný. Ohlásili jsme to na policii,“ uvedl Matyáš, který se snažil situaci řešit aspoň tím, že po chodbě rozvěšel mucholapky a na stropě nainstaloval požární čidlo. Nyní se se svou rodinou radši přechodně odstěhoval. „Je hrozné, že člověk musí opustit vlastní byt. Mělo by to být celé naopak. Nyní ho ani nemůžeme prodat, protože kvůli sousedovi ztratil na hodnotě,“ rozčiluje se Matyáš.

S chováním hromadícího souseda nesouhlasí všichni obyvatele vchodu, nyní by se měli dočkat zlepšení. Díky spolupráci poškozených a Stavebního bytového družstva se podařilo, aby na souseda byl vydán návrh na předběžné opatření. Soud mu vyhověl a řekl, že sběrač musí svůj byt vyklidit. To se zatím nestalo, ačkoli termín na vyklizení už vypršel. Pokud se situace nezmění, vyklidí byt na náklady vlastníka specializovaná firma.

Obyvatelé domu se však bojí, že to pomůže jen na chvíli. Jejich soused totiž domů i do vchodu přináší další a další odpadky a prý s tím jen tak nepřestane. Místní mají navíc podezření, že se kvůli odpadkům, které v celém bytě sahají minimálně do výše kolen, již nedostane domů. „Nejspíš ztratil klíče a nemůže do bytu. Soused ho viděl spát na chodbě, je tu všude cítit moč a v technické místnosti jsme našli exkrement,“ poznamenává Matyáš. Zoufalí obyvatelé se obraceli na všechny strany. Pomoci jim nedokázali hasiči, policie, hygiena ani sociálka. „Ne snad, že by ti lidé nechtěli, ale systém to nedovoluje. Prý se nejdřív musí stát něco opravdu vážného – požár nebo napadení. Hygiena taky nezmůže nic. Pomohlo jen družstvo. To je špatně,“ uzavřel Matyáš.

Policie se podobnými případy zabývá, vždy je však nutné, aby byl porušen zákon.

„Pokud policie zjistí, že dochází k nějakému protiprávnímu jednání, tak spolupracuje s orgány státní správy, které mohou do těchto sporů vstupovat, což je třeba hygiena, životní prostředí a podobně. Pokud dojde k porušení zákona, policie tyto případy řeší, nicméně pokud o porušení nejde, tak policie vstupuje v mezích svých pravomocí a uvědomí příslušný orgán, který dále postupuje. V rámci občansko-právních sporů, jako jsou spory sousedské, se lidé musí obrátit na příslušný soud,“ řekla tisková mluvčí policie Lenka Burýšková.