Válka mezi Hradcem a holandským developerem, který začal na třebechovické výpadovce stavět před čtyřmi lety obří sklady bez stavebního povolení, bude hledat cestu k příměří. Právě dnes radní projednají kolik by vstřícnost města mohla stát. Podle informací Deníku, který situaci kolem černé stavby dlouhodobě sleduje, by při souhlasu mohlo do městské kasy připutovat 10 milionů korun. Taková částka totiž figuruje v usnesení, které projednají radní a v případě schválení předloží ke konečnému rozhodnutí zastupitelům.

Redakce Deníku má k dispozici důvodovou zprávu, která se odkazuje na výzvu soudu, který obě strany žádá k mimosoudní dohodě. „Jakkoliv vysoká částka mě nepřesvědčí. Můj názor je stále stejný, město by nemělo ustoupit,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Stejného názoru je i opoziční zastupitel Martin Hanousek. „Já osobně bych nechal o celé záležitosti rozhodnout soud. Soudní dohru by uvítala i zástupkyně ANO Monika Štayrová: „Žádné peníze nechceme, počkejme si až na rozhodnutí justice.“

Na desetimilionovou částku jsme chtěli znát názor i společnosti CTP. Ta se však až do rozhodnutí radních nechce k celé záležitosti vyjádřit. Poslala jen krátkou zprávu: „Právní zastoupení obou stran na základě pokynů klientů připravila návrh zmíněného soudního smíru, kterým se bude tedy zabývat rada města Hradec Králové. Tento smír musí být rovněž schválen zastupitelstvem města Hradec Králové.“

Ilustrační foto.
Jízda po čtyřech skleničkách ji může stát až jeden rok vězení

Miliony sem, miliony tam

Milionové částky kolem nedostavěných hal létaly již v minulosti.

Sedm milionů korun na jakoukoliv prospěšnou akci. Přesně to nabídla nizozemská firma CTP na konci roku 2015. Tímto „malým dárkem“ si u radnice chtěla zajistit dodatečnou legalizaci černé stavby na okraji města. Nabídku společnost přednesla hradeckým zastupitelům - někteří z nich ji zamítli s odůvodněním, že jde o úplatek. Někteří ale o této možnosti uvažovali. Už tehdy však někteří hovořili o úplatku. „Pokud by město ty peníze přijalo, mohlo by to na okolí působit, že takhle velké společnosti to projde, stačí jen zaplatit. Na zastupitele by pak samozřejmě všichni mohli nahlížet, že se nechali uplatit,“ uvedl pro Deník před dvěma lety zastupitel Martin Hanousek.

Podobně reagoval i náměstek primátora Jindřich Vedlich, který označil jednání firmy za naprosto nepřijatelný pokus o vykoupení. Primátor města Zdeněk Fink byl však zdrženlivější: „Já osobně si umím představit, že kdyby někdo jiný dostavěl tu záležitost, že by to vůbec nebylo na škodu. “ Další miliony, tentokrát 15, nabídla v březnu roku 2016 firma PSG z Otrokovic, která je subdodavatelem CTP. Tuto částku odůvodnila jako kompenzaci městu, pokud bude moci dostavět skladové haly. „Oni nyní obcházejí zastupitelské kluby se svým návrhem, ve kterém mimo jiné nabízí finanční kompenzaci městu. Můj postoj je ale stále stejný. Firma CTP porušila zákon a jsem tedy proti dostavbě hal,“ řekl tehdy k dalšímu „všimnému“ náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Nizozemský investor v roce 2015 požádal stavební úřad o dodatečné stavební povolení, v listopadu pak o přerušení řízení. Město je pro CTP důležitým partnerem, protože radnice musí souhlasit s rozšířením přístupové cesty k halám.

V září se tak nestalo, poté CTP nabídlo sedmimilionovou kompenzaci, ale prosincové zasedání opět potvrdilo, že zastupitelé na svém území černé haly nechtějí.

Poslední přípravy a konečně nahoru. V polovině července se do Stěžer vrátily „ukradené“ zvony.
Válečné zvony se vrátily do báně

Trumfy v rukou drží město

Do ostře sledované kauzy se nakonec zapojil i Nadační fond proti korupci, kterému se nelíbily kroky společnosti a rozhodl se podat na její počínání trestní oznámení.

Pokud i tentokrát zastupitelé 10 milionů odmítnou, bude o celé záležitosti rozhodovat soud. Současný advokát města Ervín Perthen vidí šance na úspěch města proti žalobě společnosti CTP jako reálné.

„Začít stavět bez příslušných oprávnění, tedy jasně porušit zákon a snažit se ze svého protiprávního jednání ještě získat prospěch, mi nepřijde správné a takový nárok by neměl před soudem uspět,“ uvedl před nedávnem Perthen s tím, že se ovšem nebude jednat o jednoduchý spor.

Křižovatka Mileta v Hradci Králové.
Mileta je stále v nedohlednu, bagry k ní však už dorazily