„Je pro nás výhodou. Vloni zmrzlo ovoce kvůli tomu, že byl teplý březen, druhý nejteplejší v historii dvousetletého měření,“ uvedl předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík na otázku možnosti poškození stromů jarními mrazy.

Pokud by podle Ludvíka škody vznikly, tak v teplejších lokalitách na meruňkách. Holomrazy by mohly místně poškodit jahodník.
„Nevadí, když do konce března bude chladné počasí a poté jaro nastoupí v plné síle,“ přeje si Ludvík.

CENA JABLEK NIŽŠÍ NEBUDE

Úroda jablek je úzce spjata s cenou plodů. Ta je v současné době zhruba o dvacet procent vyšší, a to v celé Evropě. Souvisí to s loňskou neúrodou, která se opakovala po deseti letech.

Evropská unie má v současné době v zásobách o třetinu méně jablek než je obvyklé. Jablka chybí v Polsku i Itálii.

„Naše zásoba je necelých dvacet tisíc tun, do nových jablek se prodá kolem padesáti tisíc tun. Dnešní ceny se budou minimálně držet do nové sklizně,“ upozorňuje Ludvík. Evropa bez jablek nebude, v této chvíli se sklízejí plody v Jižní Americe.

SKLADY NA JIČÍNSKU JSOU VYMETENY

„Už dva měsíce nemáme ve skladě ani jablko,“ odvětil na otázku současných zásob Josef Zmátlík, ředitel Lužanské a.s., jedné z velkých producentů na Jičínsku. Jablka neseženeme ani ve Žlunicích, tady úrodu prodávají hned po sklizni. Obracíme se na jednoho z největších pěstitelů na Náchodsku, družstvo Dolany. Zde mají zásob jablek zhruba do června. Ze skladu je expedují za cenu od 18 do 28 korun.

„Na zásobách máme zhruba 900 tun jablek, které dodáváme přednostně na regionální trh,“ upozorňuje Jiří Fišer. Vloni dolanští pěstitelé sklidili méně jablek než v roce 2016. Tehdy to bylo 8 tisíc tun, vloni zhruba 3 800 tun.

CO PODNIKNOUT NA ZAHRÁDKÁCH

V současné době je prioritní dokončit řez u jádrovin a peckovin a nezapomenout na nezbytné ošetření proti kadeřavosti broskvoní. Ale to až se oteplí a teplota bude nad 10 stupňů Celsia.