Právě na Končinách u Červeného Kostelce v domě rodiny Burdychových byl gestapem objeven telegrafista z výsadku Silver-A Jiří Potůček, poslední z parašutistů, kteří se podíleli na likvidaci Reinharda Heydricha. Vysílačkou „Libuše" podával poslední zprávy o situaci. Potůčkovi se ještě podařilo ze samoty na Končinách německé přesile utéct, ale 2. července byl nalezen spící v Dubince u Trnové nedaleko Pardubic českým četníkem a na místě zastřelen.

V souvislosti s touto událostí pak byli popraveni vlastenci – 12 mužů a tři ženy z okolí Červeného Kostelce, jejichž jména dnes čteme na pomníku naproti bývalé škole v Bohdašíně i na dalších místech.

„Pietních aktů se letos již tradičně zúčastnilo na 50 lidí včetně syna popravených manželů Burdychových Antonína a dalších příbuzných. Jsme hrdi na sokolské vlastence, kteří neváhali v tehdejší těžké době stanného práva obětovat své životy. Nikdy nezapomeneme," uvedla Helena Rezková, starostka Sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy, jejímiž členy stateční sokolové byli.

Pavlína Špatenková