Hlavní střediska Krkonoš a Orlických hor stále nabízejí velmi dobré podmínky k lyžování. Na sjezdovkách leží od 40 do 100 centimetrů sněhu. Řada menších středisek však včera ukončila vydařenou sezonu.

O víkendu na horách panovalo slunečné počasí, které na sjezdovky přilákalo tisíce lyžařů. Lyžuje se za snížené ceny, například ve Špindlerově Mlýně i ve areálech SkiResortu Černá hora - Pec je nyní celodenní skipas za 590 korun.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec, který zahrnuje pět středisek, o víkendu lyžovalo kolem 8000 lidí.

Od pondělí budou ve SkiResosrtu v provozu areály na Černé hoře u Janských Lázní a v Peci pod Sněžkou s celkem více než 20 kilometry sjezdovek.

„Na sjezdovkách je od 50 do 100 centimetrů technického sněhu a pro běžkaře bude upraveno přes 30 km tratí," řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Areály SkiResortu Velká Úpa, Černý Důl a Svoboda nad Úpou včera ukončily provoz. Naposledy se včera lyžovalo i v Herlíkovicích. V omezeném provozu ještě budou od pondělí v Krkonoších areály Mladé Buky a Malá Úpa. V Říčkách v Orlických horách předpokládají provoz do neděle 2. dubna.

V Pardubickém kraji se bude od pondělí lyžovat už jenom v Dolní Moravě, kde bude v provozu sjezdovka Kamila s kotvovým vlekem. „Sněhu je dost, ale lidí už není tolik," uvedli vlekaři z Dolní Moravy.

Včera ukončil provoz areál v Červené Vodě - Čenkovicích. Již dříve se zastavily vleky v Hlinsku na Chrudimsku a ve středisku Peklák u České Třebové na Orlickoústecku.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba jeden metr sněhu. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V nejvyšších partiích Orlických hor je kolem 20 centimetrů sněhu.

Po dobré sezoně myslí na další investice

Skicentra v Pardubickém kraji už mají plány na vylepšení svých areálu pro další sezonu. Chystají i novinky na léto. Letošní lyžařská sezona se jim vydařila, řekli provozovatelé areálů.

Skicentrum Sněžník do nové sezony propojí dvě sjezdovky v nejvyšších partiích méně náročnou modrou tratí o délce jeden kilometr. Areál zároveň nabízí atrakce i mimo zimní sezonu. O další prvky je na nadcházejí období rozšíří.

„Vybudujeme nový dětský park s velkými trampolínami nebo letním tubingem s dvěma dráhami. Rozšíříme vodní park, který je velmi oblíbený, a u Stezky v oblacích bude nová restaurace s venkovní terasou," řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Skiresort Buková hora na Orlickoústecku do další zimy zmodernizuje zasněžovací systém a rozšíří zázemí půjčovny lyží či snowboardů. Provozovatel skicentra vlastní pozemky v Červené Vodě, které chce postupně rozprodat, aby tam soukromí investoři mohli stavět apartmánové domy.

„Významně se tím zvedne nabídka ubytovacích kapacit. Ideálně v příštím roce by se už dva tři apartmánové domy mohly začít stavět. Zájemců o pozemky máme hodně," řekl mluvčí resortu Petr Toman.

V létě chtějí lákat na jógu a festivaly

Provozovatel centra Buková hora si přeje, aby areál víc navštěvovali lidé i mimo zimní sezonu. Plánují proto uspořádání dvou festivalů, červencový bude multižánrový a určený i rodinám s dětmi.

Podle Tomana je v poslední době populární jóga, proto skicentrum uspořádá jógový kemp.

Investice do areálu nemají ještě ujasněné v Pekláku u České Třebové, který provozuje město. V budoucnu zmodernizují zasněžování, víc se zaměří na výuku lyžování malých dětí a projektují novou budovu pro půjčování lyží, protože půjčovna zatím sídlí v provizorních prostorách, řekl vedoucí centra Zdeněk Vávra.

Do nové sezony s novými lyžemi

Na vybavení půjčovny se zaměří také skiklub v Hlinsku na Chrudimsku. Je totiž o ni velký zájem a o víkendech se stávalo, že vybavení bylo zcela rozpůjčované. Skiklub proto rozšíří plochu o další regály, aby měl kde lyžařské vybavení ukládat, nové budou sušáky a prostory pro dezinfekci helem a lyžařských bot.

„Na novou sezonu koupíme zcela nové lyžařské vybavení. Čtyři roky staré lyže a další potřeby dáme do 'šmelcu'," řekl Robert Vokáč ze skiklubu. Lyžaři se tedy mají na co těšit.