Nejdřív ve sklepě na bramborách a na uhlí, pak na prknech divadel a na televizních obrazovkách. Divadelní spolek Sklep podle legendy začal scénkami „otců zakladatelů" Milana Šteindlera a Davida Vávry před 45 lety opravdu ve sklepě. Od té doby už uplynulo drahně pátků, během nichž se Sklep přesunul ze sklepa do divadel i na televizní obrazovky a stal se bez nadsázky legendou.

VÍC NEŽ 6 HODIN SKLEPA

Sklepáci uvádějí v letošní jubilejní sezoně program „45 kRoků ze SKLEPA". V Pardubicích ho uvedou v pátek 24. června ve Východočeském divadle. Začátek celé akce je v 15.30 a herci z nejspodnější části domu budou okupovat hlavní scénu Východočeského divadla kolem šesti hodin. Představení kRoků má tři části. První se jmenuje Pohádková pumelice a je plná pohádek nerozlišujících dobro a zlo. Druhá je archivem scének z dodnes uváděného představení Besídka a na závěr bude nekorektní Děsídka.

POPRVÉ MIMO PRAHU

Sklepáci až dosud slavili jen na své domovské scéně v pražské Dobešce a jiných místech v Praze, Pardubice jsou první mimopražskou zastávkou jejich oslav, a to z dobrého důvodu. Pardubice byly totiž místem prvního mimopražského výjezdu Divadla Sklep – v roce 1981 je zdejší studenti pozvali na majáles.

SODA I ŠUMNÁ MĚSTA

Divadlo Sklep se mimo jiné proslavilo účastí svých protagonistů v pořadech České televize Česká soda a Šumná města. V osmdesátých letech byl Sklep součástí skupiny Pražská pětka, která byla představitelkou progresivního proudu českých divadel.

Souborem prošlo během jeho existence spousta herců, pro mnoho z nich bylo účinkování ve Sklepě odrazovým můstkem pro profesionální kariéru. K jádru souboru patří kromě Šteindlera a Vávry i Tomášové Hanák a Vorel, Jiří Macháček, Eva Holubová či Jiří Burda. V Pardubicích se kromě současných herců souboru představí i ti bývalí a také hosté.

KVĚTÁKOVÉ HODINKY

Vstupenky na sklepácké výročí pořídíte od 599 korun. „Květákové hodinky Davida Vávry hlásí, že pro pořízení vstupenek do VČD je nejvyšší čas," konstatoval organizátor oslav Václav Mazal.