Nahlédnout do historie lyžování a skoku na lyžích můžete nyní v novém Ski muzeu na autobusovém nádraží v Harrachově. Zbudovali ho vlastními silami bratři Slavíkovi během dvou let a nabízí přes 8000 exponátů. „Strávili jsme zde asi sedm tisíc hodin a vybudovali zde tři mezipatra,“ popisuje Josef Slavík a dodává, že pouze cena materiálu se pohybuje okolo půl milionu korun. Náklady na zbudování muzea přitom hradili z vlastních zdrojů s několika příspěvky od soukromých osob.

Slavíkovým se vybudováním muzea splnil rodinný sen. „Skákal náš otec, strýc a dokonce i já s bratrem. Věci týkající se lyžování a skoku na lyžích sbírám už třicet let,“ uvádí Stanislav Slavík, jehož sbírky zaplnily většinu objektu. Jedinečný prostor, kde se sbírky nachází byl dlouhou dobu nevyužívaný. „Město poskytlo prostory, které se posledních třicet let nepoužívaly, proměna ve Ski muzeum se opravdu vydařila,“ sděluje starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Trutnovské Uffo má dalšího sponzora
Trutnovské Uffo má dalšího sponzora

Ski muzeum nabízí úžasný průřez historií, od počátku lyžování v Krkonoších v 19. století, až po dnešní skokanskou špičku. „Nachází se zde přes čtyři sta párů různých lyží a to jak českých, tak slovenských, ukrajinských, norských, francouzských či japonských,“ vysvětluje Stanislav Slavík.

Příznivci zimních sportu si opravdu přijdou na své. Návštěvníci zde shlédnou nejen mnohé úspěchy skokanských legend, ale i způsob původní výroby lyží i rarity, jako je kopie Poháru mistrů světa, si staré 130 let, prvorepublikové vosky nebo lyže, které sjížděly svahy u francouzského města Chamonix při prvních zimních olympijsých hrách v roce 1924. Slavnostní otevření proběhlo za přítomnosti skokanských legend jako jsou rekordman Dalibor Motejlek nebo Zbyněk Hubač.

Aktuální podoba již tak naplněného muzea není konečná. Sbírky pohárů, medailí, trikotů i lyžin se bude stále rozšiřovat. „Rádi bychom zde vybudovali i dětský koutek, doplníme sbírky například o přístroje, které se používali při skákání na lyžích.

INFO

Místo: Autousové nádraží Harrachov, možnost parkování
Otevírací doba: středa, čtvrtek, pátek od 14 do 17 hod, sobota od 10 do 17 hod
Vstupné: 70 kč dospělí, 20 kč děti, 150 rodinné vstupné, senioři 50 kč
Kontakt: 603 470 113