VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona burčáku začíná. Jeho falšování odhalují pomocí magnetické rezonance

Orlickoústecko - Říká se mu též „mléko starců" a kromě Slovenska a Rakouska (Sturm) už nenajdete moc oblastí, kde by se vyráběl a konzumoval v tak hojné míře jako u nás. Prostě: milovníkům burčáku začíná sezona.

18.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Jako první se u vinařů i stánků na jižní Moravě začal objevovat burčák z rané odrůdy Irsai Oliver. Kvůli jarním mrazům, které místy zničily až třetinu úrody, ale někteří vinaři avizovali zdražení, v průměru kolem deseti korun na litr. Například na Valticku se tento týden prodával litr za 70 Kč.
Ve stejný čas jako prodejci burčáku se ale do terénu vydají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Loni prověřili 577 prodejních míst v ČR a 79 vzorků vzali na laboratorní rozbor. Dva vzorky se ukázaly jako vadné, předloni to bylo devět vzorků.

Odhalování falešného burčáku je přitom hodně sofistikovaná činnost. „Disponujeme nukleární magnetickou rezonancí, která podle hodnot izotopu vody umí ověřit, zda hrozny byly sklizeny na území ČR a zda se jedná o nápoj z hroznů révy vinné," vysvětluje Pavel Kopřiva ze SZPI.
Jako burčák smí být označen jen nápoj z tuzemských hroznů. To odlišuje burčák od různých „bobuláků" či „částečně zkvašených hroznových moštů". Ty mohou být i z cizích hroznů.

Když inspektoři přivezou burčák do laboratoře, zkoumá se řada faktorů: zda není „říznutý" vodou, syntetickými barvivy či nevzniká etanol z přidaného cukru. Inspekce i letos bude závadné burčáky ihned zveřejňovat. „Spotřebitelům doporučujeme, aby navštěvovali web Potraviny na pranýři, kde je přehled nevyhovujících burčáků včetně prodejních míst," radí Kopřiva.
(jak)

Burčák nabízejí už na pouti

Jablonné nad Orlicí – Začátek burčákové sezony se blíží. Ve své nabídce ho každoročně má i Luboš Korba, který vlastní Vinotéku Delikatesy Motýlek v Jablonném nad Orlicí. „Prodá se ho dost," říká. Hlavní sezona burčáku je zhruba v polovině září. „Právě v září burčák lidi nejvíce chtějí. Snažím se ho tady mít už na konci srpna, kdy máme pouť. Od poloviny září pak máme i červený burčák," popisuje s tím, že v nabídce pak je i v říjnu.
Napadne vás, jaký je rozdíl mezi bílým a červeným burčákem? „Burčák je vlastně zkvašená hroznová šťáva, která se vylisuje a nechá se zkvasit. Rozdíl je v tom, že v červeném burčáku jsou nějakou dobu namočeny i slupky, které poté vymacerují barvivo. V tom víně pak jsou samozřejmě i látky ze slupek, takže tam pak může být velmi lehké drhnutí na jazyku," popisuje Luboš Korba.
Kromě burčáku je v jeho vinotéce řada vín. Sám dává přednost bílému a mezi nimi jsou podle něj mezi lidmi nejvíce oblíbená Rulandské šedé či Tramín červený. „Obliba vzrůstá i u Pálavy. Z červených vín je populární Modrý Portugal," dodává.

Na vinobraní padnou stovky litrů burčáku i vína

Orlickoústecko – Dva a půl tisíce lidí, tolik se každoročně chystá na jednu z největších akcí v Přívratu – malé obci nedaleko České Třebové. Na přívratském vinobraní víno i burčák tečou proudem.

„Když jsme s vinobraním začínali, tak nám stačilo šedesát litrů burčáku. V dnešní době vypijeme 1900 litrů burčáku a bezmála 900 litrů vína," popisuje zásoby, které si vinobraní každoročně vyžádá, starosta pořádajícího Sboru dobrovolných hasičů Petr Štangler.
„Burčáku se vypije tolik, protože my přivezeme opravdovou kvalitu. Vozíme ho z Velkých Pavlovic," doplňuje.

Chuť burčáku ale samozřejmě neosloví úplně všechny, důkazem toho je již zmíněných 900 litrů vína, které na vinobraní padne také. „Větší zájem je o bílé víno," nastiňuje Petr Štangler.
Samotné vinobraní tu ale není jen o víně, ale i o dobré zábavě. Důkazem je číslovka, která značí, že v Přívratu se lidé scházejí u skleničky vína už třicet let. Podle Petra Štanglera za tím stojí parta lidí, kteří jsou ochotni udělat něco zadarmo a pro vesnici. „Záleží, jak se ti mladí vyvrbí, ale tahle generace vinobraní určitě bude dělat dál," slibuje starosta hasičů. Letošní jubilejní ročník slibuje zábavu, dobrou hudbu a bohaté občerstvení. „Za lidové ceny," podotýká Petr Štangler. Vinobraní patří třetí zářijový víkend a program slibuje například vystoupení Maxim Turbulenc či létající sekery řezbáře Jardy Pecháčka, zahrají skupiny Fleret nebo Mňága a Žďorp.

Nejen v Přívratu se ale lidé baví při sklence vína. Vinobraní se letos koná i v České Třebové, a to ve dnech 23. – 25. září na Starém náměstí.
A víno se koštovalo i v Letohradu. Tady v květnu uspořádali třetí Letohradský vínokošt na nádvoří letohradského zámku.
(jan)

Autor: Redakce

18.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

VIZUALIZACE pěčínské přehrady.

Publikace se zabývá i nádrží u Pěčína

Střet cyklisty s osobním automobilem mezi Častolovicemi a Kostelcem nad Orlicí.
3

Cyklista nedal přednost a narazil do auta. Kolo se mu rozlomilo

Naši prvňáci: Církevní ZŠ Borohrádek a ZŠ Čermná nad Orlicí

Rychnovsko - Seriál Deníku - Moje první školní tablo:

Kolik nás stojí plné popelnice?

Královéhradecko - Poplatky za komunální odpad se pro rok 2018 většinou nenavyšují.

Členové ČUS byli oceněni za dlouhodobou a dobrovolnou práci

Kostelec nad Orlicí - Stalo se již tradicí, že na vrcholném jednání okresní organizace ČUS byli oceněni členové sdružení, kteří pro tělovýchovu a sport ve svém životě mnohé vykonali.

Krajkové Vánoce. Ve Vamberku se snoubí tradice a umění

Vamberk - Vánoce jsou za dveřmi a mnoho lidí se uchyluje k tradicím. A co může být pro rychnovský region tradičnější než krajka?

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT