Pohodová procházka a kochání se krkonošskou krajinou? Nic takového od novodobých šerpů rozhodně nečekejte. Jakmile si naloží v sobotu ráno u dolní stanice lanovky v Peci pod Sněžkou na hřbet balíky kofol, aby v 10 hodin vyrazili na start, jejich tempo bude vražedné.

Trasu na Sněžku, přes Obří důl, zvládl loňský vítěz Martin Mazal doslova uběhnout za jednu hodinu a 18 minut! A jen o čtyři minuty později dorazila nejlepší žena, Iva Dolečková. Muži mají naloženo na zádech 60 kilo, případně 40 kg, ženy 20 kg. Za jak dlouho přitom zdolá turista výšlap z Pece na Sněžku jen s lehkým baťůžkem na zádech? „První dva ročníky závodu nosili muži zátěž 40 kg a ženy 20 kg, některým závodníkům to ale stále nestačilo a doslova si vyžádali větší zátěž. Nakonec jsme se ustálili na váze 60 kg,“ popsala organizátorka Daniela Blahová z České Poštovny na Sněžce. Šerpové nosí zátěž jak v běžných batozích, tak i na dřevěných nosičských krosnách. Z kapacitních důvodů byl počet účastníků limitován číslem 35, objeví se mezi nimi i devět žen.

Sněžka Sherpa Cup 2017, Petr Mazal
Příběh nejlepšího šerpy: málem ho zabili v Zambii

Na Sherpa Cup se pečlivě chystá rovněž vítěz zimní podoby závodu Petr Mazal z Poličky. „Tahá mě stehno, ale snad to nebude vadit. Je to jen bolest a ta se dá překonat a překonávat i několik měsíců,“ neděsí se zdravotních komplikací. „Baví mě dřít. Odpočívat neumím. Když nemakám, nejsem šťastnej,“ říká vítěz z ledna.

Bolest se dá překonat a překonávat i několik měsíců

Pec pod Sněžkou - Na sobotní Sněžka Sherpa Cup se pečlivě chystá vítěz zimní podoby závodu Petr Mazal z Poličky. „Tahá mě stehno, ale snad to nebude vadit. Je to jen bolest a ta se dá překonat a překonávat i několik měsíců," neděsí se zdravotních komplikací. „Baví mě dřít. Odpočívat neumím. Když nemakám, nejsem šťastnej," povídá vítěz z ledna.

Pokud pro někoho platí označení dobrodruh, pak je to bezpochyby Petr Mazal. Učitel hry na příčnou flétnu na základní umělecké škole v Poličce se vyžívá v extrémních výkonech. V loňském roce projel svět na kole. V Zambii málem zemřel, když do něj zezadu narazil kamion a zůstal ležet v kaluži krve. „Měl jsem jenom zlomených pět žeber a křížovou kost a pár odřenin. Od téhle chvíle si vážím každého rána, kdy se probudím a otevřu oči," říká Petr Mazal.

Při sobotním mítinku si nenaloží maximální zátěž 60 kilogramů, což je pouze o pět kilo méně než váží on sám, ale vynese na Sněžku 40 kg. „Těch šedesát kilo plus krosna je hodně a já se nechci jako minulý rok jen plazit. Je to strašný, když nesete svou hmotnost nebo i trochu více," přiznává.

V loňském roce vyhrál letní Sněžka Sherpa Cup bratr Martin, jeho jednovaječné dvojče. „Brácha, který minule vytvořil rekord tratě, letos nebude závodit. To je škoda," lituje Petr Mazal a pokud má označit největší soupeře, odpovídá: „Moje hlava, stehno a všichni soupeři." A záhy upřesní: „Milan Marhan je dost dobrej a bude aklimatizovanej ze závodu na Elbrus, Kuba Mach je taky výbornej. Ale vždycky se může objevit i někdo další."

V sobotu se postaví na start u dolní stanice lanovky v Peci pod Sněžkou s partnerkou Ivou Dolečkovou, obhájkyní prvenství mezi ženami, které vynášejí 20 kilo. „Předchozí víkend jsme spolu byli dvakrát na Sněžce a vynesli tam dohromady zhruba120-130 kg," prozradil, jak se věnovali přípravě. Při květnové akci Na Sněžku pro Pavlínku vynesl na zádech na nejvyšší českou horu chlapce, který je upoután na invalidní vozík.

Těžko od Petra Mazala, stejně jako od dalších účastníků, očekávat, že by navzdory extrémnímu nákladu na zádech pojali výstup na Sněžku vycházkovým tempem. Bude atakovat traťový rekord? „Bráchův výkon jedna hodina osmnáct hodin bude více něž těžké překonat. Musí se všechno sejít. Forma, motivace, podmínky. Ale hlavně touha a vůle jít nadoraz," tvrdí vítěz zimní podoby Sněžka Sherpa Cupu.

Při květnové akci Na Sněžku pro Pavlínku vynesl Petr Mazal na zádech chlapce, který je upoután na invalidní vozík - foto Z D E.