Ještě než vypukne hradeckým zpěvákům nová koncertní sezona, přijali pozvání kanadské sborové federace Nova Scotia Choral Federation, aby byli hlavními lektory letošního ročníku prestižních letních sborových programů pro mladé sborové zpěváky. Ty se konají tento týden v nádherném prostředí na břehu mořském v nejvýchodnější části Kanady.

Junior Choir Camp a Youth Choir Camp mají v provincii Nové Skotsko velkou tradici, jejich cílem je rozvíjet u mladých hudebníků sborové dovednosti v přátelské, zábavné a povzbuzující atmosféře v krásné přírodní scenérii na břehu Fundského zálivu. „Kurzy se konají letos již po sedmnácté a jsou v rámci celé Kanady považovány za jedny z nejlepších vzdělávacích programů. Účastní se jich sto pětašedesát  zpěváků, manželka vede menší děti ve věku od osmi do třinácti let, já připravuji sbor složený ze starších dětí a mládeže od třinácti do osmnácti let," říká sbormistr Jakub Martinec, který by ale Český chlapecký sbor za ten kanadský nevyměnil.

„V Hradci nás čeká bohatá koncertní sezona. V říjnu budeme například premiérovat Žalozpěv za zabité děti Marka Kopelenta, toto dílo budeme i nahrávat pro Český rozhlas Vltava. Do Vánoc musíme ještě nastudovat Händelova Mesiáše pro provedení s Poznaňskou filharmonií a Rybovu Českou mši vánoční na vánoční koncert s Českým národním symfonickým orchestrem a dirigentem Liborem Peškem. Práci pro kanadskou sborovou federaci tak bereme jako příjemný předvoj náročné sezony v Čechách," usmívá se Jakub Martinec, který navíc spolu s manželkou očekává v říjnu již třetí přírůstek do rodiny.

Český chlapecký sbor z Hradce Králové na začátku prázdnin uspěl na mezinárodním festivalu Giuseppe Zelioliho v italském Leccu. V obrovské konkurenci chlapeckých sborů z Francie, Německa, Litvy, Polska a Maďarska získal první místo, obdržel další pozvání ke koncertům v Itálii a v následujících koncertních sezonách se chystá opět do Spojených států amerických a nově také do Austrálie a na Nový Zéland.   (os)