„Dostali jsme kolík, pán nám ukázal, v kterém řádku začít a po skončení jsme tam značku nechali. Za hodinu jsme ve dvou nasbírali dvacet kilogramů jahod," svěřila se se svou zkušeností ze Starých Ždánic na okraji pardubického okresu Ludmila Syrůčková z Hradce Králové a dodala: „Loni jsme byli v Pileticích, tam to bylo dobré, ale dražší než ve Starých Žďánicích. Také nám nevyhovovalo, že se tam sbíralo jen některé dny. Výhodou teď také bylo, že na zemi je sláma, člověk tak v případě deště nešlape v bahně. Za kilogram chtěli 37 korun, loni jsme platili kolem 45 korun."

O jahody je na Královéhradecku zájem

Co se samosběru jahod týče, patří Královéhradecko společně s Brnem a Středočeským krajem mezi vyhlášené lokality. Zájem potvrzuje i zaměstnankyně Agrodružstva ze Lhoty pod Libčany: „Lidé mají o kvalitní a čerstvé jahody přímo z plantáží obrovský zájem. Máme své pravidelné zákazníky a najdou se i tací, kteří k nám neváží ujet ani dlouhou cestu, kupříkladu z Vrchlabí." A co znamená takový zájem v řeči čísel? „V průměru u nás zákazníci nasbírají dvacet tři metráků každý den," uvádí překvapivě vysoký údaj agronomka.

Leckdo by si mohl myslet, že sběr jahod je především aktivitou pro mladé lidi, kterým nečiní problémy ohýbat se pro ovoce k zemi, avšak pravda je zcela odlišná. „Zatímco mladí lidé k nám chodí spíše ojediněle 
a především v párech, senioři přichází pravidelně. Třebaže se při sběru opírají 
o hole, jsou nadšení a rádi se k nám vrací," vyvrací mýtus o pohodlnosti seniorů pracovnice agrodružstva, která se zmínila i o spokojenosti zákazníků: „Každý rok máme stížnosti, že jsou jahody takové a makové, ale letos jsme žádné reklamace nezaznamenali."

Nesrovnatelnou kvalitu ovoce oproti jahodám prodávaným v supermarketech vyzdvihuje i majitel plantáže v Domašíně Václav Hlaváček: „Jahody utržené přímo z pole jsou čerstvější 
a šťavnatější. Rovněž máme i různé odrůdy, takže každý si přijde na své. Kvalita 
se pak odvíjí od toho, jaké počasí během dozrávání panovalo."

Ujídání? Se ztrátami se počítá

Snad proto, že lidé nechtějí kupovat zajíce v pytli, ochutnávají jahody ještě před samotným sběrem. 
„S tím, že se během sběru ují, dopředu kalkulujeme. Lidí jsou však vesměs slušní a ztráty nejsou nikterak dramatické," uzavírá Jan Černý, pracovník agrospolečnosti z Piletic.   Radek Kozel

Čerstvé jahody. Pěstitele neničí dovoz, ale faleš

Česká republika - Zkuste najít v Česku nějakou zahrádku, na níž se nepěstují jahody. Zřejmě budete mít velký problém. Jahody jsou mezi zahrádkáři jedny z nejrozšířenějších plodin. Jejich sezona je nyní v plném proudu. „Na pěstování jahod není nic náročného. Daří se jim na většině půd v Česku, ale hlavně jsou velmi oblíbené u dětí. Jsou sladké," vysvětlila mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Ve větším se jahody na území Čech a Moravy pěstují už dobrých 120 let, kdy je v Neveklově na Benešovsku začal pěstovat Rudolf Strimpl. A vydělal na nich velké jmění. Dnes podle ministerstva zemědělství plocha komerčních jahodníkových polí zabírá 500 až 600 hektarů, z nichž se loni sklidilo více než tři tisíce tun tohoto ovoce. Zahrádkáři a malopěstitelé pak obhospodařují dalších 1100 hektarů a ročně sklidí šest tisíc tun.

České jahody se ke spotřebitelům nejčastěji dostávají hned po sběru na farmách nebo na farmářských tržištích. „Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy," vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenomže velkým pěstitelům dělá dovoz stále těžkou hlavu. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody," postěžoval si nedávno pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Ministerstvo zemědělství letos zvýšilo podporu zemědělců, kteří jahody pěstují v ekologickém režimu. Už loni jahody zařadilo mezi vybrané citlivé ovocné druhy.

Každý Čech ročně spotřebuje necelé tři kilogramy jahod.

Jahody.