Safari park v nejmladší gepardí skupině přivítal tři samičky a jednoho samce. Ve skupině těchto afrických koček nyní žije deset jedinců.

Porod proběhl už na začátku března. „Během posledních dní jsme na Spirit pozorovali značnou nervozitu. Z celkového chování jsme poznali, že se připravuje na porod. Mláďata přišla na svět v pořádku během tří hodin,“ popisuje zooložka Gabriela Linhartová.

Spirit Nameri se i s mláďaty v současné době nachází v chovném centru v zázemí zoo. Královédvorská zahrada je jedním z nejúspěšnějších chovatelů gepardů na světě.

Slonici Saly popraskaly nemocné kly. Zoologové je raději uřízli
Slonici Saly popraskaly nemocné kly. Zoologové je raději uřízli

Geparďata se rodí zcela slepá a závislá na matce. „Našim čtyřčatům se oči začaly otevírat po několika dnech. Na nohy se mláďata postavila po týdnu. Nyní jim tak už nic, ani přísný dohled samice Spirit, nebrání, aby mohla pořádně poznávat svět,“ doplňuje zooložka. Na první kroky ven si však koťata musí ještě několik týdnů počkat.

Druhý z rodičů, samec Ulyseé, strávil ve dvorském safari parku spolu s bratrem Ukulélém tři roky. Několik týdnu před narozením čtyřčat oba odjeli do nového domova ve francouzské Zoo Sigean. Nejen Ulyseé, ale i Ukulélé se ve Dvoře stihl stát otcem. Jeho rok stará mláďata jsou s matkou Darili už pobíhají v návštěvnické části zahrady.