Trojice se do volné přírody dostala z vypouštěcího výběhu, což je oplocený velký kus křovinné savany. Do něj byla teď přesunuta samice Jasmína, jež by mohla výběh opustit v nejbližších dnech. Hned po ní bude následovat Manny, který je zatím v bomě a k dispozici má velký výběh ohrazený kameny, jenž na bomy navazuje.

Nedělní transport nosorožců ze Dvora Králové nad Labem.
VIDEO: Nosorožci vyrazili od Afriky. Přesun k letišti proběhl hladce

„Vypuštění nosorožců ze zoologických zahrad do volné přírody je dokladem, že chov vzácných zvířat v lidské péči může významně přispět k jejich ochraně v divočině. Pomáhat zvířatům v jejich původním prostředí se tak stává důležitou součástí práce moderních zoo a safari parků,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Nosorožci z dvorské zoo už jsou v národním parku Akagera.
VIDEO: Zoo úspěšně přepravila nosorožce do Afriky

Kondice vypuštěných zvířat je i nadále sledována stejně jako to, co okusují. Pokud by bylo potřeba, budou přikrmena. Ošetřovatelé v parku ale doufají, že to nebude potřeba, protože v Akageře je právě roční období, které nosorožcům nabízí velké množství čerstvého okusu.

NARKÓZA KVŮLI VYSÍLAČKÁM. Nosorožce museli ošetřovatelé uspat, aby jim mohli do rohů umístit vysílačky. Díky nim budou neustále pod kontrolou.
Nosorožci přešli na africkou stravu, do rohů jim dali vysílačky

V těchto dnech byl zároveň spuštěn projekt dvorského Safari pivovaru a Plzeňského Prazdroje. Lidé si v 1500 hospodách po celém Česku mohou vychutnat prosincový pivní speciál African Coffee Stout s nádechem keňské kávy. Z každého vypitého litru piva poputuje koruna na záchranné projekty Safari Parku Dvůr Králové zaměřené na nosorožce. Zároveň je možné přispět prostřednictvím DMS.

Nosorožec Manny v Akageře.
Dvorské nosorožce už pustili ošetřovatelé do větších výběhů