POSLEDNÍ SONDA

V těsné blízkosti kostela sv. Vavřince se totiž uskutečnila čtvrtá a tedy poslední z plánovaných sond v rámci záchranného výzkumu. „To, co jsme tady našli, jsou s trochou nadsázky první generace vysokomýtských obyvatel," uvedl archeolog David Vích z místního Regionálního muzea. „Odkryli jsme tady kostru a její části – tak, jak byly postupně ukládány do země. Přičemž prostor pro hřbitov byl velice omezený, takže novější hroby narušovaly ty starší," popsal archeolog s tím, že nyní nálezy čeká antropologická analýza. „Zajímat nás bude pohlaví, věk a případné patologické změny, které nám jsou schopné říct něco o zdravotním stavu. Kolikrát ale měli chřipku nebo zda měli zánět slepého střeva, to nebudeme schopni říct," podotkl s úsměvem David Vích.

Regionální muzeum vyšlo vstříc zájmu lidí a po celý den tu právě David Vích s kolegou Tomášem Bekem trpělivě odpovídali na dokola se opakující otázky kolemjdoucích, které zajímalo, jak poznali, že mají kopat právě tady. „Také lidi zajímalo, co se s ostatky bude dít dál. Byli tu i školáci, některé to zajímalo více, některé méně, to je individuální," konstatoval archeolog.

Po dokončeném výzkumu čeká prostor mezi Zvonicí a kostelem odvodnění a v dubnu příštího roku začne samotná rekonstrukce náměstí. Počítá se s náklady ve výši okolo 28 milionů korun.