Václav Kalenda, vedoucí Správy Kolowratského rybářství Opočno, je přesvědčený, že ryb bude letos určitě méně. „Byla poměrně krutá zima a pro nás trochu horší průběh vegetace, jelikož jsme neměli kvůli rybožravým predátorům, kormoránům a vydrám, tolik ryb na nasazení,“ říká Václav Kalenda a dodává, že třeba kormorán nejvíce škodil na rybnících s násadovými rybami, například u Dvora Králové nebo Opočna.

„Vydry jsou v podstatě na každém rybníce. Je to chráněný živočich, takže proti nim nic nezmůžeme. Rok od roku přibývají. Za škody čerpáme pouze náhrady. U kormoránů je možný odstřel, ale týká se jen několika kusů,“ krčí rameny vedoucí správy.

Jestli se kvůli nižšímu počtu ryb zvedne jejich cena, se teprve uvidí, a to až po ukončení výlovů. Podle Václava Kalendy se může jednat třeba jen o korunu či dvě na kilogramu.

Správa Kolowratského rybářství loví na podzim ryby ze zhruba pětadvaceti rybníků. Výlovy probíhají denně po celý říjen a polovinu listopadu. Pro veřejnost bude lákavý například výlov Špinky, a to poslední říjnový víkend. Uvidí práci rybářů, prohlédnou si vylovené ryby nebo ochutnají některou z rybích specialit.

I NA JIČÍNSKU JSOU PŘÍRŮSTKY PODPRŮMĚRNÉ

Největší letošní výlov z železnického rybníka Valcha mají zdejší rybáři již za sebou. „Teď v sobotu jsme vylovili dvě stě metráků ryb. Bylo mezi nimi asi osm tisíc kaprů. Ryby jsme rozvozili po sportovních rybnících do Jinolic, Lužan, na Kníže a do Radimi,“ popisuje Jaroslav Štieber, předseda jičínské místní organizace Českého rybářského svazu.

Výlov rybníka Dolní Dochov se odkládá na začátek listopadu. „Sjelo tam bláto do výpusti. Máme tam ale půlkilové kapry a také candáty,“ vysvětluje Štieber.

Šibeňák a Hádek se neloví, výlov na Hlubokém mohou zájemci sledovat 28. října. Výlov zámeckého rybníka v Jičíněvsi je v plánu na začátku listopadu.

Přírůstky ryb hodnotí Štieber kvůli kolísavému počasí jako mírně podprůměrné. „Nadbytek, který nemáme velký, slouží k opětovnému zarybnění, proto nás tržní cena příliš nezajímá,“ říká předseda. Míní však, že cena ryb pro spotřebitele může letos mírně vzrůst.

V HAVLOVICÍCH SE RADUJÍ Z JESETERA

Výlov mají za sebou už rybáři v Havlovicích. Z rybníku Jindra letos znovu vytáhli 47 metráků ryb. „Jsme spokojení, výlov dopadl výborně. Sice máme letos asi menší kusy, protože nám konzum kvůli delší zimě nedorostl do takové váhy jako vloni, ale násada byla naopak zase slušnější. Pokud nám přečká dobře zimu, za rok bychom mohli mít zase slušnější kousky,“ řekl jednatel havlovických rybářů Martin Kult. „Podařilo se nám navíc udržet jesetera. Z toho máme opravdu radost,“ dodal.

V Havlovicích letos bojovali během roku se standardními škůdci. „Nic výjimečného. Potulují se nám tady volavky, měli jsme tu i nějaké norky,“ řekl Kult.

Rybáři nyní začnou své kousky prodávat lidem. Do soboty sem lidé mohou přijíždět denně od 9 do 17 hodin. Odvézt si mohou ryby za 75 korun za kilogram. Od příštího týdne bude na rybárně otevřeno vždy ve středu a v sobotu.