Tři ochranné přechodové ostrůvky posílí bezpečnost chodců v Trutnově. Stavaři je začnou budovat už v nejbližších dnech. Osadí jimi ulici Pražskou v bezprostřední blízkosti parkoviště U Studny a na dvou místech i ulici Náchodskou. U Benziny a u firmy Ekvita. Celkově jde o investici ve výši 900 tisíc korun.

Trutnované dlouhodobě upozorňují na hustý provoz v těchto ulicích a na číhající nebezpečí.

POZOR NA OMEZENÍ!

„Chceme zvýšit bezpečnost občanů při přecházení páteřních komunikací v centru města, kde je frekventovaný provoz," vysvětlil záměr starosta Ivan Adamec. S budováním dojde k dopravním omezením. Řidiči musí počítat s tím, že během stavby ostrůvků bude zúžen jízdní pruh a snížena rychlost jedoucích vozidel. Zároveň dojde pochopitelně k omezení pohybu pěších, kteří musí využít jiný nejbližší přechod pro chodce.

Trpělivost řidičů už delší čas prověřuje i řada omezení a objízdných variant díky rekonstrukci frekventované Polské ulice. Potrvají zřejmě nejméně do konce října.

Další rekonstrukce ještě v podzimních dnech čeká na ulici Skřivánčí. Od 3. října bude komunikace uzavřena v úseku od kruhového objezdu na Horské ulici k odbočce za přejezdem. Od Krkonošské ulice po garáže bude podle informací z města vedena slepá ulice. „Kromě nového povrchu zde vznikne nový chodník, vybudována bude dešťová kanalizace, nainstalováno nové veřejné osvětlení a opravy se dočká železniční přejezd," přiblížila mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková. S tím souvisí omezení na trati. „V týdnu od 17. do 21. října bude během výluky znemožněn průchod pro pěší," upozornil Petr Andr z odboru rozvoje města Trutnov. Konec rekonstrukce Skřivánčí ulice je plánován na příští rok, ale záleží na klimatických podmínkách. Tato investiční akce vyjde celkem na 11 milionů korun.

DO VOLETIN CHODNÍK

V těchto dnech zahajují stavaři také přípravné práce na výstavbě chodníku ve Voletinách.

„Ve směru od Trutnova na Libeč vznikne chodník po pravé straně až k domu čp. 147. U odbočky ke kostelu bude možné přejít komunikaci přes přechod pro chodce, na který dále naváže chodník i po levé straně vozovky vedoucí až k mateřské škole," komentoval starosta Ivan Adamec. Stavbu provede firma Strabag a s jejím dokončením při příhodných klimatických podmínkách se počítá příští rok v červnu. Nové chodníky si do rozpočtu sáhnou pro více než čtyři miliony korun.