Ta písmena byla JAWA a odkazovala na na zakladatele nejstarší motocyklovové firmy u nás Františka JAnečka, který zakoupil licenci na výrobu motocyklů WAnderer.

Půdní rozborka a sborka

A právě v rodišti Františka Janečka - Klášteře nad Dědinou, jež je součástí obce Ledce, se v sobotu sešli milovníci těchto motocyklů, aby oslavili 140 let od narození tvůrce legendy. A bylo se opravdu na co dívat.

Mezi více než dvěma stovkami strojů se našly unikáty, které člověk už jen tak na silnici neuvidí. Například tu byla první sériově vyráběný model značky - Jawa 500 OHV z roku 1929 zvaná „Rumpál“. Vedle ní pak stála Jaawa 350 SV z roku 1934, kterou po vlastní ose do Ledců přivezl z Vrchlabí Josef Pešina. Než však mohl znovu nastartovat motor, musel s bratrem motorku složit. „Motorku koupili naši rodiče a jako malí jsme s nimi v sajdce jezdili za prarodiči do Skutče. Když jsme odrostli, tak se motorka rozebrala a dala na půdu, kde byla čtyřicet let. Před pěti lety jsme ji pak s bratrem zrenovovali. Je to krásná vzpomínka na naše dětství,“ prozradil anabázi stroje Josef Pešina.

Slavná značka nevyráběla však pouze motocykly. V jejím portfóliu byla i auta. Jedno z nich přivezl Jiří Tláskal z Přepych. I jeho Jawa 700 z roku 1935 je rodinné „zlato“. „Auto v roce 1935 koupil děda s babičkou. Poté v něm jezdil strýc a táta. Já ho dostal jako dědictví. Ale musel jsem čekat do důchodu, než jsem auto zrenovoval. To bylo v roce 2006,“ nechal se u krásky slyšet Jiří Tláskal.

Ilustrační foto.
V grafických disciplínách soutěžili o titul mistra republiky