Poprvé se pohádkové město představilo v nové vánoční světelné kolekci v listopadu 2015. Výzdoba, nad kterou se tajil dech, měla obrovský úspěch a do Jičína se sjížděly davy lidí. I letos chce město v započatém trendu pokračovat a na zapůjčení vánočních 3D světelných dekorací uvolní téměř 400 tisíc korun (s DPH). Pro mnohé je to ale rozmařilost. Zastupitel Petr Šindelář si klade otázku, zda je město tak bohaté, že si pronajímá tak drahou výzdobu?

„Reagovali jsme na to, že dekorace se líbily. Řada občanů se jezdila do Jičína dívat, jak máme město krásně vyzdobené. Druhá věc je taková, že vývoj do rozpočtu města je příznivý. Podmínky na to jsou, kdybychom na to neměli, tak bychom si to nemohli dovolit,“ kontroval starosta města Jan Malý.

„Je to rozmařilost a ty peníze nám budou chybět. Lepší je něco vlastnit, než si něco draze pronajmout,“ varoval při zasedání zastupitelů Ladislav Brykner. Nakonec zastupitelstvo většinou hlasů dalo výzdobě zelenou. Město pak vlastní ověsy, umístěné v ulicích i na pěší zóně, část rozkradené výzdoby letos dokoupilo a část 3D dekorací si už třetím rokem zapůjčuje.

Ohlédneme–li se zpět, Jičín v roce 2015 zakoupil výzdobu za 380 tisíc a za 48 tisíc si ji pronajal. O rok později dokoupil prvky za 440 tisíc a zapůjčil za 115 tisíc. Letos si zapůjčí dekorace za 320 tisíc (bez DPH) a dokoupí výbavu za 33 tisíc.

S příchodem adventu se město nejen rozzáří, ale otevře se i adventní městečko, které bude rozprostřeno mezi Valdštejnským zámkem, kostelem sv. Jakuba a v horním traktu zámeckého parku.

Ještě než se rozdýchá předvánoční atmosférou, všichni jsou zváni 3. prosince na rozsvěcení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí.

Adventní program pak uvede setkání s Mikulášem, čerty a anděly 5. prosince. Během druhého (8. - 10. prosince) a třetího (15. - 17. prosince) adventního víkendu se můžete těšit na řemeslné trhy, dílničky, ale i hudební a divadelní produkci. „Hlavní den bude vždy sobota, kdy program pojede už od rána. Zaměří se nejprve na děti, zhruba od 17 hodin si na své přijdou i dospělí. Plánujeme postavit malou scénu s ohřevem a krytím proti dešti,“ uvedl Marek Palička, provozní ředitel M. P. AGENCY s.r.o., která má projekt na starosti. Jičín za něj zaplatí 170 tisíc.

A kdo z osobností zavítá do vánočně vyzdobeného Jičína? Tak například Lenka Dusilová, Matěj Čejchan nebo Václav Noid Bárta, zazpívá Jakub Kazda nebo Radek Mrzena.

V Lázních Bělohradu rozsvítí podruhé i Lázeňskou ulici

Lázně Bělohrad - Nedílnou součástí přípravy na adventní čas je také chystání sváteční výzdoby. Ani radnice v Lázních Bělohradu nezahálí.

„Vánoční výzdoba se připravuje. Město disponuje vlastními ozdobami a osvětlením. Potřebnou část obnovujeme jednou za dva roky,“ informuje místostarosta Jan Pavlásek.

Bělohradští loni investovali dvě stě tisíc korun do nových řetězů a sváteční osvětlení se před rokem rozšířilo také do Lázeňské ulice.

Tradiční vánoční trhy v lázeňském městě letos připadají na sobotu 2. prosince, kdy se také všemi ozdobami a světýlky rozzáří vzrostlý strom na náměstí. Osazovat se bude strom v Lánech, který se rozsvítí o den později, tedy v neděli 3. prosince. Letos se děti můžou těšit na příjezd Mikuláše s andělem a čerty na náměstí,“ prozradil chystanou novinku místostarosta.

Nová Paka novým trendům ve výzdobě odolává

Nová Paka - Adventní výzdoba v Nové Pace ani v letošním roce nedozná zásadních změn. Za vánoční dekorace utratí novopacká radnice pár desítek tisíc korun.

S výrobou ozdob zhotovených z překližky letos pomáhá novopacké gymnázium. O hladký průběh příprav vánoční výzdoby na sídlišti se už mnoho let starají místní občané.

„Bude nasvícená radnice a stromky před radnicí,“ informuje místostarosta Pavel Bouchner.

Předvánoční trhy se uskuteční v sobotu 2. prosince na Masarykově náměstí. Dárečky zde budou k sehnání již od 10 hodin, kdy začne také kulturní program. Vánoční strom, a spolu s ním i dětské oči, se rozsvítí v 17 hodin. Slavnostní podvečer završí ohňostroj. Do 21.30 hodin bude přístupný Suchardův dům, kde můžete zhlédnout výstavu betlémů nasvícenou pouze světlem svíček.

V Hořicích se letos rozzáří celé náměstí

Hořice - V Hořicích na náměstí Jiřího z Poděbrad se už vznešeně tyčí dvanáctimetrový osazený strom, který se v druhé polovině listopadu dočká vánoční výzdoby. Městu ho věnoval Radek Jón.

Část ozdob a osvětlení, které město Hořice vlastní, doplní pronajaté dekory, které radnici letos přijdou na čtyřicet pět tisíc. O zajištění kouzelné atmosféry pomocí světel, barev a odlesků se po nadcházející tři sezóny stará soukromá firma, která ozdobí jehličnatý solitér městskými ozdobami. To vyjde městskou kasu na dvacet tisíc korun.

„Letos bude ozdobeno čtyřicet sloupů, to je dvakrát více než loni. Celé centrum města tak bude krásně zářit,“ těší se už napřed Michaela Bělinová z městského infocentra.

Adventní trhy se uskuteční v sobotu 2. prosince. Na návštěvníky čekají tradiční řemeslné stánky a vánoční pohodová atmosféra a celodenní program. Vánoční strom rozsvítí v 17 hodin zpěvák Martin Maxa.