V Trutnově se podařilo vybrat rekordních 2067 kilogramů potravin a drogistického zboží, což je o půl tuny více než při dosavadním nejúspěšnějším ročníku 2015, a dokonce o necelých devět set kilo více než loni, kdy lidé nakoupili 1,1 tuny.

Vedly těstoviny

„Takový výsledek sbírky je vynikající,“ potěšeně konstatovala Dáša Königová, dobrovolnice z Oblastní charity Trutnov, která v průběhu soboty koordinovala dění na třech výběrních místech v Trutnově. Nejčastějším sortimentem, který se objevil v nákupních košících, byly těstoviny. „Ty vedou tradičně. Pak jsou to mouky, cukry, oleje. Nejpotřebnější jsou jednoduché pokrmy na přípravu, tedy jídla v konzervách, instantní polévky, omáčky,“ upřesnila Dáša Königová. „Letos se poprvé vybíralo drogistické zboží, lidé věnovali prášky na praní, pleny nebo zubní kartáčky. Celkově ho bylo 218 kilo, potravinového zboží 1849 kilo,“ doplnila. Občas přišlo i překvapení, například v podobě granulí pro psy a kočky. Komíny krabic, sestavené z vybraného zboží, putovaly z prodejen do potravinového skladu Oblastní charity v Trutnově. „Příjemce vytipují sociální pracovnice městského úřadu a charity, které detailně znají situaci v rodinách a azylových domech,“ objasnila dobrovolnice charity.

Pomáhat lidem baví

V Hradci Králové lidé nakupovali ve prospěch Národní potravinové sbírky ve dvanácti prodejnách. „Tato potravinová sbírka slouží jako pomoc pro matky v azylových domech, pěstounskou péči a lidi bez domova,“ řekla Kateřina Borisová, která se přihlásila jako dobrovolnice a celý sobotní den přebírala pestré dary v královéhradeckém Kauflandu. „Jako dobrovolnice jsem se do sbírky zapojila, protože mě baví pomáhat lidem a líbí se mi, když vidím, že moje práce dělá lidem radost, “ dodala k tomu její dcera Tereza.

Potravinová sbírka v hradeckém Kauflandu
I letos projevili lidé dobré srdce v potravinové sbírce

Národní potravinou sbírku organizovala platforma Byznys pro společnost. V Královéhradeckém kraji se do ní zapojilo 36 prodejen. Charitativní štědrost nakupujících umožnila pomoc těm, kteří to nejvíce potřebují.   (br, jh)