Třídenní akce Loukotě a řemeny vešla do desátého dějství a do Jičína se sjelo čtyřicet posádek automobilů a motocyklů, vyrobených do roku 1918. „To je nádhera, to jsou skvosty, jsem šťastný, že jsem tady," rozplýval se nad nádhernými exempláři jeden z přihlížejících, který v sobotu sledoval výjezd veteránů z Valdštejnova náměstí.

Z nablýskaných motocyklů nás Jan Zápotocký upozornil na motocykl Laurin & Klement (na snímku), který má ještě původní odpařovací karburátor. Z automobilů s loukoťovými koly se představily především cizí značky Buick, Ford, Renault a řada dalších francouzských a anglických strojů. „Za deset let se tu vystřídala více jak stovka vozidel, každý rok se objeví vždycky nějaký nový model," upozorňuje nás za realizační místní klub veteránů Jan Zápotocký.

Petr Bašta se ke svému Fordu dostal díky internetu, cestovat do Texasu nemusel, všechno zařídil přes počítač. A doprava do Česka prý nebyla tak náročná. „Američané jsou poctiví obchodníci a automobilových veteránů je u nich spousta," vypráví nám muž, který objevil vysněný vůz na vrakovišti The Haven.

„Byl celkem zachovalý a prodejce byl ochoten ho dopravit na pobřeží, pak už putoval lodí a vlakem do Hostivaře. Byl to velice napínavý okamžik, když jsem ho viděl poprvé," přibližuje Petr Bašta osud rodinného miláčka, kterého získal před deseti lety.

„Je to naše historické vozidlo, do kterého se všichni vejdeme. Máme rádi staré věci a veteráni patří do určité kategorie starožitností. Samozřejmě auta nemohou být z osmnáctého století, ale náš Ford má historickou cenu, protože je to skutečně sto pět let starý vůz," chlubí se.

Stroje zakončily své třídenní kroužení Českým rájem včera na Valdštejnově náměstí, kde se s nimi mohla veřejnost rozloučit.