Jsou to dva příběhy o boji proti dálnici, které mají společného jmenovatele: Pro člověka, který nikdy nevlastnil žádné pole, naprosto neuvěřitelný vztah k půdě, na níž člověk hospodaří.

Tak silný, že by se na ni radši zabarikádoval, než aby se jí dobrovolně vzdal.

První příběh psala před lety farmářka Ludmila Havránková ve sporu se státními úředníky o dálnici D11, která těsně před Hradcem překřížila její pole. Druhý boj svedl farmář Jan Vaňous z Bohuňovic u Litomyšle, v jeho případě šlo o trasu navazující dálnice D35.

V obou případech nakonec dálnice přes sporné pozemky povede. Nejspíš ani jednomu z farmářů nešlo o peníze, ale o rodnou hroudu, jejíž symbolická hodnota je pro ně nevyčíslitelná.

Ale jinak se oba příběhy velmi liší.

Havránková bojovala se státními silničáři, které sama nazvala neuvěřitelnými aroganty, neuvěřitelných 20 let. Dálnice „kvůli ní" skončila v roce 2006 v polích před Hradcem a dodnes se odsud do města jezdí provizorním sjezdem. Teprve v roce 2014 srdnatá farmářka podepsala na dohodu, podle níž získala výměnou za potřebné pozemky 16,5 hektaru ve Stěžerách u Hradce.

Zato farmář Jan Vaňous svůj boj s byrokraty, projektanty, advokáty a politiky nejspíš definitivně vzdal. Poté, co léta bojoval proti tomu, aby dálnice z Hradce na Olomouc vedla u Litomyšle vzdálenější variantou od města, svá pole raději pronajal a odstěhoval se daleko pryč. Nemohl se už dívat na to, jak bagry ničí jeho pozemky. S rodinou vloni odešel do Třebíče.

„Je to zlomený muž. Byl to boj proti větrným mlýnům, nechal tam srdce. Jen za advokáty jsme dali půl milionu, ale bez výsledku," řekla Deníku jeho žena Zdislava Vaňousová.

Dnes padesátiletý farmář vyměnil podle jejích slov vlastní hospodářství za zaměstnanecký poměr stájníka v jednom zemědělském družstvu u Třebíče.

„Dělá tam to samé, co kdysi v Bohuňovicích na svém. Tady ovšem za 65 korun na hodinu. Pamatuji si, jak kdysi řekl lidovcům ve vedení Pardubického kraje, když argumentoval proti trase dálnice: Komunisti mi půdu ukradli na 35 let, ale vy lidovci 'nafurt'. Víte, vlastní půda, to není o penězích. Buď na poli zemřete, než abyste se ho vzdali, nebo radši odejdete," dodala Vaňousová.