Zápletka

I přes návrh krajských veterinářů z 24. ledna na odběr čtyř týraných psů ze Sběři totiž pracovníci odboru životního prostředí města Jičína poslali do jičínského útulku pouze labrador Bohouše. Ostatní zvířata ponechala v nevhodných podmínkách.

Verdikt úřednic zaskočil samotného šéfa hradecké veterinární správy Aleše Hantsche, podle kterého úředníci pochybili, když k šetření a odběru nepřizvali veterináře. „U tří psů došla inženýrka Mušková k závěru, že podmínky k odebrání nejsou dány. Řízení probíhá dále s tím, že se do 15. února uskuteční kontrola na místě společně s veterináři,“ informoval starosta Malý o závěrech jednání.

„Projednávali jsme problematiku Sběře z různých pohledů. Došlo zde k nedorozumění. Naše vydaná opatření ale stále platí. Byla domluvena spolupráce jak ve Sběři tak i do budoucna a byl nastaven systém komunikace mezi veterinární správou a městem Jičín,“ nastínil Aleš Hantsch za veterináře.

Prvotním rozhodovacím subjektem je totiž v celé kauze obec s rozšířenou působností, potažmo odbor životního prostředí. Krajská veterinární správa funguje jako odborný garant, který navrhuje řešení, o kterých rozhoduje v tomto případě právě Jičín.

Podle ochránců zvířat ale právě tento postup není správný, konečné rozhodnutí o odběru by mělo rovněž vzejít od veterinářů.

Osiřelý Čiko našel nový domov poté, cu mu zemřel jeho pán a on byl týden uvězněný v bytě.
Čiko našel dobré srdce i domov

Lidé, žijící nyní ve Sběři na Jičínsku, pochází z Ledců u Hradce Králové. Liga pro záchranu zvířat na základě podnětů upozorňuje na týrání chovaných zvířat u těchto majitelů krajské veterináře od roku 2015. Řada psů se přitom převozu z Ledců do Sběře nedočkala. V listopadu loňského roku žilo ve sběřském ghettu 12 psů a řada volně pobíhajících. V lednu jich tu bylo už jen šest. Další fakt k zamyšlení.

„Zdejší chovatelé jsou upozorňováni na nevhodné podmínky chovu už více jak tři roky a měli dostatek času k nápravě. Stále bez výsledku. Na druhou stranu máme přeplněné útulky, jejichž provoz hradí daňový poplatníci. Efektivní cestou je v tomto případě zákaz chovu, který především zabrání trýznění zvířat,“ domnívá se jedna z členek Ligy na záchranu zvířat, který celý případ od roku 2015 monitoruje.

„Bohužel, týraných zvířat v České republice přibývá,“ zmiňuje smutnou statistiku. Veřejnosti otřásl nedávný případ ze Slemena na Trutnovsku, kde zootechnička ve svém chovu utýrala hlady krávy, prasata, ovci i slepice. Mrtvá a podvyživená zvířata zde objevili veterináři společně s policisty. Upozornění na možné týrání zvířat v areálu bývalého kravína obdržela policie od veřejnosti.

Pokud se setkáte s případem týraných zvířat, neváhejte se obrátit na veterinární správu.