Martino, jaké jsou první zkušenosti? „Zkušeností je plno. Je to trochu jiná práce, než jsme byli zvyklí, nejen pro mě, ale pro celý kolektiv,“ říká zkušená sestřička, která se pohybuje na respirační ambulanci covid 19, kam přicházejí pacienti nebo jsou přivezeni záchrannou službou. „Setrvávají u nás po dobu vyšetření a buď odcházejí domů nebo na vyhrazené oddělení pro respirační pacienty,“ popisuje Martina Vítová. Nemocní lidé jsou prý ukáznění a velice vděční.

Pizza i drobné dárky

Od minulého týdne míří ke zdravotníkům nově zřízeného oddělení nejen pacienti, ale jako pozornost i pizza. Ale přicházejí i jiné milé a potřebné dárky.

„Samozřejmě, pizza potěšila mě a mé spolupracovníky. Obdivuji a jsem potěšena z pomoci ostatních lidí. Jak dokážou být v těchto chvílích nezištní a snaží se pomoci, příkladem je šití a darování roušek, obdarovávání záchranných složek,“ říká Martina s dojetím.

Ilustrační foto
Královéhradecký kraj má prvního vyléčeného pacienta s koronavirem

K zásobování ochrannými pomůckami připomíná, že nikdo netuší, jaký bude další epidemiologický vývoj, a tak je složité nyní posuzovat, zda je pomůcek dostatek. Martina už minule uvedla, že strach rozhodně nemá, ale obavy? A jaká je nálada na záchranné lodi?

Plno věcí překvapí

„Člověk se nyní připravuje na hodně věcí, předvídá, ale samozřejmě ho plno věcí překvapí. To je i v běžném životě, na to nemusíme mít koronavirus. A nálada na našem pracovišti? Jsme nyní úplně nový tým, někteří se znají lépe, někteří vůbec. Sešli jsme se zde z různých oddělení. Troufám si říct, že náladu si udržujeme v dobrém rozpoložení,“ míní zdravotnice, která má kolem sebe šikovné a schopné lidi, kteří se navzájem doplňují. Jejich dosavadní práci vnímá jako obdivuhodnou vzhledem k velkým změnám a určité nejistotě. Novou úlohu zvládají s přehledem.

V nouzovém stavu země lidé vyrazili do přírody na hřebeny Krkonoš.
FOTO: Lidé se vydali na víkend do zasněžených Krkonoš, dostávali pokuty

„A proč se nebojím a jsem v té první linii? Protože vím, že podstatou správného fungování musí být kvalitní vedení, kterými jsou pro nás týmy interního a anesteziologicko-resuscitačního vedení. Proto máme dobrou náladu a držíme tu první linii, protože se nemusíme bát, že se o nás nikdo nestará,“ říká s přesvědčením Martina Vítová.