Luční a Labská bouda  budou mít od září stejnou dirigentskou hůlku.

Provozovatelé první zmíněné hřebenové chaty se totiž rozhodli, že i tu druhou zachrání. Alespoň tak to uvedli ve středu pro novináře.

Postaví ji na nohy

„Před osmi lety jsme zachránili  Luční boudu a domníváme se, že podobně razantní zásah je nyní potřeba na Labské boudě," prohlásila spolumajitelka horského hotelu Klára Sovová. Podle ní utrpěla Labská šrámy, které způsobily nízké investice a střídání provozovatelů. „Jsme přesvědčeni, že ji dokážeme rychle postavit na nohy. Už od 1. září by měl být poznat rozdíl v kvalitě služeb," dodala Sovová.

O betonovému monstru, jak se často pejorativně označuje Labská bouda ve veřejnosti, se už dlouho hovoří. Před lety zazněly úvahy o zbourání stavby, která vyrostla na místě původní Labské boudy, jež v roce 1965 vyhořela. Horský hotel měla podle představ správců KRNAP nahradit  malá stavba s občerstvením a nouzovým azylem pro návštěvníky hor. Likvidace stavby v panenské přírodě by byla nejen zátěží pro krajinu, ale ministerstvo životního prostředí na ni nenašlo desítky milionů korun.

Střídání stráží

Na lepší časy se  boudě blýsklo začátkem roku, kdy jí chtěl život vrátit provozovatel Jiří Holeček.  „Chci dosáhnout kapacity 220 lůžek s tím, že jich bude dostatek v turistické třídě," tvrdil. Chystal se na koupi objektu a chtěl zde uspořádat  i muzejní expozici. Nakonec se však na koupi nedohodl a odešel.
Společnost AEZZ koupila Luční boudu v roce 2003, otevřela ji v roce 2004 a do jejích oprav investovala v uplynulých devíti letech přes 25 milionů korun a chátrající dům proměnila ve fungující hotel.

Předsedkyně představenstva Klára Sovová investovala rovněž nemalé množství prostředků a času do propagace Luční boudy a organizování kulturních akcí, stejně tak jako do stavby minipivovaru, který vyrábí  Paroháče.

„Myslíme si, že i přes výhrady k architektonické stránce Labské boudy má tato chata na horách místo a pro turisty je důležitým záchytným bodem. Obnovení její zašlé slávy je podle nás lepší než všechny ostatní dosavadní plány," řekla Klára Sovová. „S provozem hotelu v první zóně Krkonoš má majitelka zkušenosti. Ví, co od nás  může čekat, myslím tedy, že nepůjde o žádné konfliktní období," komentoval novinku mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Labská bouda

Labská bouda - Ilustrační foto