Simulované nehody prověřily zdatnost záchranářů. „Pro každé družstvo jsme připravili jiný scénář. Vybírali jsme lahůdky. Zásahy jsou různé, ani na silnicích nevíme, k jaké nehodě jedeme. Rozhodčí hodnotí mimo jiné taktiku, techniku zásahu, poskytnutí první předlékařské pomoci,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Právě dopravní nehody v posledních letech nejvíce zaměstnávají profesionální hasiče daleko více než požáry. „Při každé třetí nehodě používáme hydraulické vyprošťovací zařízení. Nehody také mají mnohem horší následky, než měly dříve,“ podotkla Vendula Horáková. Na silnicích nejezdí jen staré škodovky, takže i hasiči se musí školit a seznamovat s novými typy aut. „Hasiči se musí stále zdokonalovat. Zajímají se, jaké mají auta bezpečnostní prvky a kde jsou u nových vozidel, jako je Audi, Mercedes, BMW. Jezdí také do automobilky v Mladé Boleslavi. Školí se, kde všude jsou airbagy a jiné prvky, aby si při samotném vyproštění osob neodstřihli sloupek a tam nebyl airbag, který by mohl vystřelit a zranit je,“ vysvětluje mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Na regionální soutěži v Litomyšli vyhráli z Pardubického kraje profíci ze Svitav. Z Královéhradeckého kraje zvítězili hasiči ze stanice Hradec Králové.