Guerézy zahrada úspěšně chová už od roku 1988, kdy sem přišel první pár z Tanzánie. V současné době je tu umístěný největší evropský chov. Dosud se na starém kontinentu tyto kočkodanovité opice chovají pouze v pěti zahradách, přičemž královédvorský chov dal základ všem ostatním. Tři samice před lety z Podkrkonoší dokonce odcestovaly až do Izraele.

Mláďata opic jsou po narození sněhobílá, teprve ve věku tří měsíců začínají černat. Jejich potravu tvoří převážně listy, ze kterých dokážou získat až dvojnásobné množství živin než jiné druhy opic. Umožňuje jim to třídílný žaludek, který obsahuje mikroby, rozkládající celulózu.

Guerézy žijí ve skupinách o 5 až 20 jedincích. V dospělosti působí jako elegantní a štíhlé černobílé opice s nápadnou pláštěnkou bílých chlupů.