V Programovém prohlášení na roky 2016 až 2020, které kraj zveřejnil den před vánočními svátky, je mezi prioritami také stabilizace zdravotnického personálu, zajištění důvěryhodných tendrů na veřejnou dopravu, podpora průmyslových zón, rekonstrukce domovů pro seniory nebo pomoc při výstavbě hospice v Hradci Králové.

V oblasti školství je podle programového prohlášení nutné řešit nadbytek míst na středních školách, ale také nastavit změnu oborové struktury odborných škol. „Odborné školy musí reagovat na poptávku trhu a být úzce provázány s praxí," uvedlo vedení kraje.

CHTĚJÍ SPLATIT STARŠÍ DLUHY

V prohlášení také zdůraznilo, že kraj musí efektivně využít velký potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, který má.

„Cílem je také splatit dosavadní starší dluhy kraje ve výši zhruba 450 milionů korun a doplatit zbývající částku asi 380 milionů korun za současné sídlo krajského úřadu tak, aby bylo v majetku kraje," informovala mluvčí kraje Martina Götzová.

Mluvčí dodala, že programové prohlášení vzniklo do šesti týdnů od ustavujícího jednání zastupitelstva.

Kraj v příštích čtyřech letech povede koalice složená z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, hnutí Starostové a Východočeši a TOP 09.Tři zrušené tendry

Královéhradecký kraj tíží zejména chystaná přestavba nemocnice Náchod, která by měla stát 1,3 miliardy korun a kterou se nedaří uskutečnit. V polovině prosince kraj už potřetí zrušil tendr na dodavatele. Podle hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) by měl být vypsán znovu, aby mohl být dodavatel vybrán příští rok.