Přihlašovací údaje k elektronické evidenci tržeb (EET) si v Pardubickém kraji do pondělí tohoto týdne vyžádalo přibližně 1200 poplatníků. „Představuje to pouze 40 procent z předpokládaného počtu podnikatelů v kraji, kteří budou mít povinnost evidovat tržby už od 1. prosince letošního roku," sdělila Deníku mluvčí Finančního úřadu pro Pardubický kraj Ivana Wasserbauerová.

PŘIHLAŠOVACÍ ÚDAJE JSOU PRO EET NEZBYTNÉ

Získání autentizačních údajů je pro EET nezbytné, netýká se pouze provozoven, které platby přijímají na účet. „Na základě autentizačních údajů se poplatník přihlásí do webové aplikace evidence tržeb, kde zadá své provozovny, kde bude hotovostní tržby přijímat," uvedla mluvčí.

Přihlašovací údaje k EET se vydávají od začátku září, systém elektronické evidence tržeb má začít fungovat na začátku prosince – v první fázi pro hotely a restaurace, další odvětví se budou zapojovat v následujících měsících.

V Královéhradeckém kraji si potřebné přihlašovací údaje vyzvedla zatím zhruba třetina podnikatelů, kteří patří do první vlny. Ta se v kraji týká přibližně 11 tisíc fyzických a asi 2300 právnických osob.

OD 21. LISTOPADU SE ROZŠÍŘÍ ÚŘEDNÍ HODINY

Podle Romany Barešové z Finančního úřadu pro královéhradecký kraj by o autentizační údaje měli poplatníci z první vlny požádat nejpozději 29. listopadu, aby od 1. prosince mohli finanční správě zasílat údaje o tržbě, protože jinak jim bude hrozit pokuta.

Protože je zřejmé, že poplatníci přihlášení nechávají na poslední chvíli a mohlo by se stát, že to do prosince nestihnou, rozšíří finanční úřady od 21. listopadu do 2. prosince své úřední hodiny. „Od pondělí do čtvrtku potrvají od osmi do osmnácti hodin, v pátek od osmi do šestnácti hodin," řekla Deníku Romana Barešová.

Dva týdny před startem elektronické evidence tržeb (EET) si registrační pokladnu pořídilo 28 procent podnikatelů. Více než pětina podnikatelů uvedla, že si zařízení pro EET kupovat nehodlá a zvažuje, že podnikání raději ukončí. Vyplývá to z průzkumu mezi 336 podnikateli v gastronomii a ubytovacích službách. Asi 30 procent podnikatelů, kterých se povinnost od prosince dotkne, už zařízení pro EET vybírá.