V Královéhradeckém kraji však bylo pořadí opačné. Zde vyhrál Drahoš se ziskem 50,73 procenta hlasů a těsně tak Zemana, který dostal 49,26 procenta, porazil. Ještě po sečtení asi třetiny okrsků v kraji přitom Zeman vedl s podílem 51,33 procenta hlasů, jeho náskok se však postupně tenčil a do vedení se nakonec dostal Drahoš. Poděkování, které prezident po vyhlášení volebních výsledků poslal do všech krajů, kde zvítězil, se tak hradeckého kraje netýká. S Drahošem Zeman prohrál i ve Středočeském a Libereckém kraji a v Praze.

V kraji lidé volili v 926 okrscích. Volební účast byla vysoká, o budoucím prezidentovi hlasovalo 68,59 procenta oprávněných voličů. Jako obvykle přišel do volebních místností vyšší podíl voličů, než činil celostátní průměr, který dosáhl 66,60 procenta.

Největší volební účast byla na Hradecku, kde možnosti zvolit si prezidenta využilo 70,4 procenta voličů, nejslabší na Trutnovsku, kde se k urnám dostavilo 66,88 procenta. Drahoš zvítězil na Hradecku, Náchodsku a Trutnovsku, Zemanovi dali přednost lidé na Rychnovsku a Jičínsku.

Místem, kde získal v republice nejvíce hlasů poražený prezidentský kandidát Jiří Drahoš, je krkonošské Strážné. V obci, vzdálené čtyři kilometry od Vrchlabí, dostal 87 procent hlasů. Volební účast tam byla 91 procent. Drahoš výrazně zabodoval ve Strážném už v prvním kole, kdy měl 42 procent. Drtivou výhru bývalého předsedy Akademie věd zaznamenala také další horská střediska. V Peci pod Sněžkou získal 86 procent, V Malé Úpě 83 a ve Špindlerově Mlýně 81 procent.

Volba prezidenta ČR - Královéhradecký kraj

Kandidát                                          I. kolo                                        II. kolo

                                           počet hlasů         podíl                počet hlasů         podíl

Miloš Zeman                      103 297             36,45 %               150 788           49,26 %

Jiří Drahoš                           76 955              27,15 %               155 276           50,73 %

Volební účast v Královéhradeckém kraji v druhém kole

Královéhradecko         70,40 %

Rychnovsko                 69,62 %

Jičínsko                       68,47 %

Náchodsko                  67,20 %

Trutnovsko                  66,88 %

Zdroj: ČSÚ

V prvním kole vyhrál Zeman

V prvním kole, které se konalo před dvěma týdny, si voliči si mohli vybrat z devíti kandidátů. Lidé v Královéhradeckém kraji se v prvním kole volby prezidenta České republiky přiklonili k současné hlavě státu Miloši Zemanovi, kterého do dalšího boje poslali s 36,45 procenta hlasů, Jiří Drahoš od nich získal přibližně o devět procentních bodů méně, když pro něj hlasovalo 27,15 procenta voličů.

Volební účast byla o něco nižší než v druhém kole: do volebních místností vyrazilo před dvěma týdny 64,19 procenta voličů.

V Pardubickém kraji vyhrál prezidentské volby Miloš Zeman, tamější výsledky poměrně přesně odrážejí celostátní skóre. Dosavadní prezident zde získal 52,44 % hlasů, tedy ještě o procentní bod více než celorepublikově. Volební účast tady byla s 69,27 % jedna z nejvyšších v zemi, více lidí přišlo k urnám jen v Praze a na Vysočině.

Štáb Jiřího Drahoše 27.1.2018
V Pardubickém kraji Drahoš vyhrál pouze na Orlickoústecku

Prezidenta si přímou volbou volíme teprve podruhé v historii. O hlavě státu dříve rozhodovali poslanci a senátoři, voliči šli poprvé k urnám až v roce 2013. Tehdy ve druhém kole zvítězil Miloš Zeman nad Karlem Schwarzenbergem.

V Královéhradeckém kraji tehdy v prvním kole Schwarzenberg Zemana porazil, v druhém kole však Zemanovi příznivci svému favoritovi dali 51,27 procenta hlasů, kdežto jeho soupeř dostal 48,72 procenta hlasů a skončil jako neúspěšný.

Hejtman: Neshod kvůli volbě se v ČSSD neobávám

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) se před volbou prezidenta České republiky netajil tím, že podporuje Jiřího Drahoše.

„Ano, volil jsem pana profesora Drahoše, považuji ho za velmi kvalitního kandidáta. A vzhledem k výsledkům v kraji je vidět, že stejný názor jako já měla i řada dalších voličů,“ řekl Deníku po ukončení sčítání.

K Drahošovi se hlásil i pardubický hejtman Martin Netolický, který je také členem ČSSD. Mnoho jejich spolustraníků však naopak preferovalo Miloše Zemana. Současný předseda sociální demokracie Milan Chovanec se dokonce v sobotu objevil při Zemanově projevu ve skupině prezidentových nejvěrnějších příznivců.

Hejtman Štěpán se však vážných neshod ve straně neobává: „ČSSD byla vždy názorově široce rozkročenou stranou, takže podporu měli oba kandidáti.“ Podle něj tato situace vyplývá z určité exkluzivity přímé volby prezidenta.

Jiří Štěpán připustil, že prezident Zeman má na „některé politické subjekty“ velký vliv. „Je ovšem známo, že z ČSSD odešel,“ konstatoval.

Přítomnost Chovance v blízkosti Zemana při povolebním vítězném projevu hejtman nechtěl komentovat. „To je spíše otázka na pana Chovance,“ uvedl, ale připomněl, že už 18. února se v Hradci Králové koná mimořádný sjezd sociální demokracie. „Tam se ukáže, zda důvěru dostane Milan Chovanec či někdo jiný,“ uzavřel Jiří Štěpán.