Na uzavřeném setkání hovoří prezident se zástupci vedení obce a místních spolků – místních hasičů, myslivců i sportovců a otázky se točí hlavně kolem činností těchto organizací.

Hodiny ukazují 15:20 a hlava státu přichází na pódium postavené na malém nádvoří za knihovnou. Tady už se tísní stovky lidí. Zní dlouhý potlesk.

CO JE MALÉ, TO JE HEZKÉ

V úvodním slovu Miloš Zeman gratuluje starostovi Dubskému, že byl zvolen do funkce již potřetí: „Poprvé je starosta zvolen na základě slibů, podruhé je zvolen, když sliby splní, a když je to potřetí, tak to musí být politický génius," žertuje prezident. Sklenicí vody a se slovy: „Co je malé, to je hezké," následně hlava státu připíjí na zdraví všech malých obcí.

Vůbec humor a odlehčená atmosféra je devízou celého setkání. „Kolik je vám let," ptá se jeden malý chlapec z publika, když dojde na otázky veřejnost. „Vidím, že jsem se ještě nedostal do učebnic," prezident počká, až dozní smích a poté odpovídá: „Sedmdesát dva."

Po otázce: „Co vás v poslední době potěšilo," Miloš Zeman chvilku mlčí. „Návštěva Angely Merkelové," dodává vzápětí a vlnu smíchu ještě umocňuje dovětkem: „Mohl jsem jí říci dlouho připravenou větu, že když si pozvete hosty domů, také je neposíláte na oběd k sousedům."

DARY A SPOKOJENOST

Když se blíží čtvrtá odpoledne, setkání se chýlí ke konci. Prezident se podepisuje do kroniky. „Tužku vracím," neodpustí si poznámku a odchází z pódia. Prezidentská kolona odjíždí do Poličky. S sebou si hlava státu odváží dva dary – knihu o obci Vysočina a obraz od místního malíře.

„Pan prezident na mě udělal dobrý dojem, dnešní účasti rozhodně nelituji," říká na odchodu domů třeba Bedřich ze Rváčova.

„Jednou jsem prezidenta viděl v Praze, ale takhle zblízka ještě ne. Udělal na mě velký dojem. Umí rychle a vtipně odpovídat na nejrůznější dotazy. Pěkně jsme se zasmáli," dodává Zdeněk Vodička.

Návštěvu hlavy státu si pochvaloval i starosta Vysočiny Tomáš Dubský. „Když jsme se dozvěděli, že k nám přijede prezident, nebylo to překvapení, ale spíš potěšení. Zorganizovat setkání dalo práci, ale hodně lidí nám pomáhalo. Návštěva prezidenta ve mně nechala velmi příjemný a lidský dojem."