Zmizí oblíbené občerstvení U Kloboučku nebo nedaleká studánka s vydrou Eliškou? Městští architekti teď prověřují, kam by u Grandu umístili nové podzemní parkoviště pro kola. To chce město vybudovat společně s přestavbou zdejšího důležitého dopravního uzlu.

Opatření proti zlodějům

Nejdříve však v letech 2020 či 2021. „O podzemním parkovišti v této lokalitě uvažujeme. Kromě hromadné dopravy je totiž také důležitým cyklistickým uzlem. Bohužel zde dochází i ke krádeži kol. Tomu chceme zabránit,“ uvedl náměstek Jindřich Vedlich.

Hradec je v republice znám svými parkovacími věžemi pro kola – na Riegrově náměstí a u OC Futurum. V případě plochy u Grandu však chce kola „schovat“ pod zem. „Díky rázu zdejšího prostranství, a také s ohledem na fakt, že se pohybujeme v lokalitě u Grandu na hranici Městské památkové rezervace a Městské památkové zóny, nelze tu uvažovat o jiné možnosti, než o parkovišti pod povrchem,“ dodal náměstek Jindřich Vedlich s dodatkem, že celkové řešení vyplyne až s dalšího jednání s architekty a památkáři. Doposud tak není jasné, zda budou cyklisté svá kola parkovat v místech, kde nyní stojí občerstvení U kloboučku nebo skulptura vydry Elišky se studánkou. „Vše je teprve otázkou dalších jednání,“ dodal náměstek. Kromě cyklověže chce město v první dekádě dvacátých let přestavět i samotný dopravní uzel u Grandu.

Současně probíraná varianta počítá například s přesunutím současné zastávky u hotelu Grand tak, aby nebyla přímo v křižovatce a jedním přechodem pro chodce, který nebude zasahovat do zastávky MHD. Město si od toho projektu slibuje zklidnění automobilové dopravy v centru města.

Rozhodnou projektanti

Nyní projektanti začnou připravovat detailnější návrh záměru. Město zároveň bude jednat s majiteli okolních domů, provozovateli obchodů či restaurací ohledně možnostech a způsobu zásobování, které v této lokalitě v současnosti velmi komplikuje dopravní situaci i provoz chodců na chodníku. „Zvolená varianta nemusí znamenat finální podobu křižovatky, jde o nejlepší řešení z pohledu projektantů a urbanistů. Počítáme, že se k ní vyjádří i lidé bydlící v okolí a místní podnikatelé, jejichž připomínky se případně mohu zapracovat do konečné podoby,“ dodal náměstek Vedlich.