Epidemie koronaviru ukázala, že v českém školství je místo pro projekty v oblasti on-line výuky na dálku. Jak ji využívají v praxi se přišli premiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přesvědčit na vlastní oči. "Předvedli jsme v praxi výuku techniky na základní škole a představili jsme moderní výuku dějepisu pomocí moderních digitálních technologií, které jsme využívali při výuce na dálku. Chtěli jsme předvést, jak by se tyto nástroje dali využít v budoucnosti v rámci běžné prezenční docházky," uvedl učitel zdejší školy Tomáš Hamberger, který stál u zrodu projektu Digitální pohotovost 4.0, který pomáhal v době koronakrize s výukou na dálku.

„Moderní online a cloudové technologie budou mít ve školství stále větší význam. Naše vláda podporuje výuku technických oborů. Postupně zavádíme do škol předmět Technika, aby mladí lidé měli co nejlepší uplatnění na trhu práce,“ shrnul premiér Babiš.

Zámek Nové Město nad Metují
Novoměstský zámek je na prodej. První na řadě je stát

S vedením školy a s učiteli mluvili Andrej Babiš a Karel Havlíček o dalších možnostech a příležitostech, kterými lze zvyšovat u dětí a mládeže zájem o techniku a studium technických oborů. Jednou z těchto možností mohou být sdílené učebny či dílny, které by mohly být využívány více školami v daném regionu. „Diskutovali jsme o tom, jak tyto moderní digitální technologie používat i v průběhu klasické školní docházky. Shodli jsme se na tom, že digitalizace školství může usnadnit, ale především také zatraktivnit učitelské povolání,“ dodal Tomáš Hamberger.

Vládní návštěva školy ale zaskočila některé rodiče, kteří neměli rozhodně žádnou radost z toho, že jejich potomci se místo dohánění školní látky účastní takovéto prezentace v přítomnosti Andreje Babiše. "Hlavně mi vadí, že jsem se to dozvěděl dnes ráno úplnou náhodou od cizích lidí. Ondra přes tři měsíce nechodí do školy, a když už jde, tak se musí účastnit nějaké předváděčky pro Babiše. Prostě mě to uráží. Na rovinu říkám, že kdybych věděl, že tam přijede, tak bych ho do školy nepustil," neskrývá svůj názor jeden z rodičů Tomáš Thér. "Kdyby to bylo za mého dětství, a měl přijet do školy třeba Jakeš, tak mě táta taky nepustí do školy," rozčiluje se, že nedostal kompletní informaci. "Myslím si, že jako rodič bych na ni měl mít právo. A i když organizátor tvrdí říkal, ať v tom nehledáme politiku, tak podle mě to je čistá politika. To jsou body které získávají papaláši za něco, co v životě neudělali."

Velká cena Nového Města nad Metují v athénském šplhu.
OBRAZEM: Síla v rukou pomohla vyšplhat čtrnáct metrů po laně

Tomáš Hamberger, který nově nastupuje jako poradce ministra průmyslu a obchodu, situaci okomentoval s tím, že s dostatečným předstihem byla potvrzena jen účast ministra Karla Havlíčka. "Že přijede premiér Andrej Babiš jsme dopředu opravdu nevěděli," tvrdil Tomáš Hamberger, že informace o premiérově účasti byla i pro něj překvapivá zpráva. "Dozvěděli jsme se to pozdě, už jsme rodiče nestačili informovat. Tím, že žáci chodí jen jednou v týdnu do školy, tak je těžké s nimi komunikovat."

Jiří Řezník