Volební systém v krajských volbách je hodně podobný tomu, který se používá při volbě poslanců.

Kroužkování by mělo fungovat, hranice je nižší

Navíc hranice pro to, aby začaly preferenční hlasy „fungovat", je nižší. Přesto, pokud by voliči nechtěli v krajském zastupitelstvu kandidáty z předních pozic, bude jejich „vykroužkování" obtížnější.

Při parlamentních volbách totiž nejúspěšnější strany získají v kraji kolem čtyř křesel. Pro neúspěch lídra tedy stačí, aby ho předběhlo jen několik málo stranických kolegů.

„Preferenční hlasy vítám, alespoň mají lidé možnost ovlivnit pořadí kandidátky, než jak si ho stanovila strana. Já sám kandiduji poprvé a mám kolem sebe řadu významných a hlavně známých osobností, tak se může stát, že mě přeskočí. Nicméně mi to nevadí, rád bych, abychom uspěli jako celek," řekl Pavel Bělobrádek, lídr Koalice pro Královéhradecký kraj.

A jak se vlastně při rozdělování mandátů postupuje? V každém kraji se zjistí, které kandidující politické strany překročily požadovanou hranici pět procent z celkového počtu platných hlasů za celý kraj. Mezi tyto strany se pak rozdělí 45 zastupitelských mandátů.

Přepočet hlasů na mandáty v každém kraji se děje tak, že počet platných hlasů pro politický subjekt se postupně dělí jednotlivými čísly, která se nazývají volební dělitelé. Dělí se až do okamžiku, než jsou rozděleny všechny mandáty.

Mandát obdrží kandidáti politického subjektu v pořadí, v jakém jsou uvedeni na hlasovacím lístku. Pokud však některý z nich získal volebním zákonem stanovený počet preferenčních hlasů (nyní je to nejméně pět procent z počtu hlasů, které kandidující subjekt v kraji obdržel), posouvá se v pořadí pro zisk mandátu na první místo. Je-li takových kandidátů více, obdrží mandát v pořadí podle nejvyššího počtu získaných přednostních hlasů.

„Já bych upřednostnil, aby se mohlo volit napříč politickým spektrem, jako v komunálních volbách. Mám takovou zkušenost, že v každé straně jsou dobří lidé a voliči by měli mít možnost poslat do zastupitelstva ty, které zná," řekl Miroslav Uchytil (Koalice pro Královéhradecký kraj).