Nečekaná trasa kanalizace

Příčinou je oprava mostu přes Mlýnský potok, která se měla spustit prvního dubna, ale zatím nezačala. Při přípravných pracích se po odkopávce zjistilo, že kanalizace vede místem, kde s ní nikdo nepočítal. Bylo tedy potřeba naplánovat další stavební úpravy, s nimiž však byly spojené i zdlouhavé úřední úkony.

„Stavební úřad hradeckého magistrátu to pojal jako komplexní stavební řízení,“ vysvětlil příčiny zpoždění smiřický starosta Luboš Tuzar. Podle něj se však vydání stavebního povolení očekává každým dnem a na opravě mostu by se tak mělo začít pracovat co nejdříve.

„Dokud nebude dokončena oprava mostu přes Mlýnský potok, nemůže se pokračovat v rekonstrukci průtahu,“ upozornil starosta.

Lidé z části města kolem Jiráskovy ulice, která leží za mostem, by totiž zůstali doslova odříznuti a nemohli by nikam vyjet.

Ilustrační foto.
Hradec se připravuje na evropské volby

Zpoždění způsobené opravou mostu ovlivní další práce na rekonstrukci průtahu městem. Zahájení druhé etapy muselo být odloženo až na srpen. I když letos na podzim měla být dokončena trasa až po křižovatku u fotbalového stadionu, dělníci pravděpodobně dojdou jen ke křižovatce ulic Palackého a Mlýnské a opravy zbylé části budou pokračovat až napřesrok.

Průtah opravu nutně potřeboval

Konce dopravních omezení ve městě i v okolí Smiřic se tedy řidiči jen tak nedočkají. „Lidé budou muset mnohem déle jezdit objízdnými trasami,“ konstatoval Luboš Tuzar.

Smiřičtí jsou však podle něj za rekonstrukci, jejímž investorem je Královéhradecký kraj, rádi. „Silnice byla rozbitá napadrť, kanály propadlé, všude výmoly a praskliny,“ vyjmenovává starosta.

Kraj provádí kompletní rekonstrukci průtahu městem spojenou i s opravami kanalizace a vodovodu.

Ilustrační foto
Technické služby opravují dlážděné chodníky