V kvasinské průmyslové zóně se kvůli rostoucímu počtu zaměstnanců automobilky, z nichž řada přichází ze zahraničí, loni výrazně zvýšil počet přestupků. Vzrostl o neuvěřitelných 419 procent.

Ministr slíbil dalších 36 policistů

Kvasiny trápilo hlavně porušování dopravních předpisů a parkování. Zaměstnanci Škodovky parkovali v zákazech stání na obecních pozemcích i na pozemcích místních obyvatel. Obec je dlouhá, rozprostírá se kolem silnice a hlavně řidiči mířící k Polsku a zpět nedodržovali předepsanou rychlost. Lidé si stěžovali také na dlouhé kolony mezi Kvasinami a Rychnovem, ve kterých řidiči při střídání směn stojí i déle než půl hodiny.

Bezpečnost v kvasinské průmyslové zóně tak letos představuje jednu z priorit královéhradecké krajské policie. Už na začátku roku v oblasti navýšila počet policistů vykonávajících službu. „Jde zhruba o 40 policistů týdně navíc ze služby pořádkové, dopravní a cizinecké policie," sdělil policejní mluvčí Jan Čížkovský.

A přibýt by mělo dalších 36 policistů. Na konci dubna to v Hradci Králové přislíbil ministr vnitra Milan Chovanec. (red)

Index Deníku pohledem kraje
Pomohla policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců?

Policejní reforma respondenty z Královéhradeckého kraje očividně příliš nenadchla. O tom, že byla skutečně efektivní, je přesvědčeno pouze 21 procent dotázaných.

Z odpovědí našich respondentů

Jan Veselý (49), astronom a popularizátor vědy: Nevím. Na to, aby bylo možné posoudit výsledek, uběhla příliš krátká doba. Ale z pohledu veřejnosti to vypadá, že „reforma" měla jiný cíl - politický a ne úplně čistý.

Miroslav Nosek (53), starosta Miletína: Lidi dál trápí běžná každodenní kriminalita, a právě zde by mělo dojít k reorganizaci policie. Více policistů na ulicích a méně v kancelářích, tedy méně byrokracie.

Zdeňka Rychterová (47), předsedkyně spolku Hořeňák: Stíhání zločinců stojí na policistech, kterých je nyní nedostatek. Ke snižování stavů docházelo bez dlouhodobé koncepce, takže krátkodobě ušetřené peníze nyní chybějí mnohonásobně více. Vychovat policistu něco stojí a zkušení zaměstnanci policie, kteří odešli, se bohužel již nevrátí…

Pavlína Kaprasová (47), starostka Bačálky: Směšné! Máte-li na mysli policejní reformu z léta 2016, pak otázka stojí úplně jinak: Cui bono? K efektivnějšímu stíhání zločinců určitě ne.