Zmatené zprávy přicházejí v posledních týdnech od vedení policie. Ta, zmítaná problémy kvůli masivním odchodům policistů za lepším do civilu, doufala v slibované obnovení náboru nových mužů. Místo toho bude muset propustit další stovky zaměstnanců.

Škrty, kterými hrozí ministr financí Kalousek, by celorepublikově mohly mít za následek odchod 3464 policistů. Přitom už nyní jsou policisté v Královéhradeckém a Pardubickém kraji téměř deset procent pod stavem.

„Už teď je situace skutečně tristní. Nedovedu si vůbec představit, co by následovalo při dalších škrtech,“ řekl Deníku dobře informovaný zdroj z vedení hradecké krajské policie, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

Na druhé straně tento zdroj ovšem neřekl nic tajného. Nervozita uvnitř policie a jiné představy o úsporách se už odrazily ve sporech mezi policejním ředitelem Petrem Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem. Podle vedení policie by další škrty znemožnily zajistit vnitřní bezpečnost státu.

Černé scénáře

Pokud by totiž byly černé scénáře naplněny, ve východních Čechách by chyběla téměř pětina policistů. Rušeny by musely být celé služebny, hlavně v menších městech, kde nejsou takové problémy s kriminalitou. Některé informace dokonce hovoří o ještě masivnějším exodu policistů.

Nejhorší je pro policii nynější nejistota. Plánované cílové stavy policistů pro příští rok jsou nyní možná jen bezcenným cárem papíru. A na nové systemizaci, která určí, kolik by kde na jakých odděleních mělo pracovat policistů, se teprve pracuje.

„Současný podstav policistů rozhodně není ideální a přináší nám řadu problémů, aby veřejnost nepocítila zhoršení bezpečnostní situace. Musíme kvůli tomu velmi pečlivě organizovat svou práci, aby se to občanů nijak nedotklo,“ řekla mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

„Práce sice 'nehodovkám' díky nárůstu hmotné škody pro přivolání policistů nad 100 tisíc korun ubylo, přesto to nevyváží pokles počtu policistů posledních let,“ přisvědčila pardubická krajská policejní mluvčí Eva Maturová.

Poslední nábory nových mužů do uniforem skončily před dvěma lety, od té doby policisté stále odcházejí. Především do důchodu, noví nenastupují prakticky žádní. Několik pracovníků bylo dokonce propuštěno.

Na hrozbách nic nemění ani lednové ujišťování samotného Jana Kubiceho při návštěvě Pardubického kraje, že se činnost policistů v kraji nebude muset letos omezovat.

„Policista, který je denně v přímém výkonu služby, je ten poslední, koho se týkají úspory,“ tvrdil při návštěvě Kubiceho náměstek Jaroslav Hruška.

Jak v regionu ubývá policistů

Údaje jsou k počátku roku 2010 a 2011, v případě roku 2012 jsou k počátku března

Královéhradecký kraj:
2010 - 1850 policistů
2011 - 1844 policistů
2012 - 1713 policistů
cílový stav r. 2013: 1767 policistů 

Pardubický kraj:
2010 - 1248 policistů
2011 - 1280 policistů
2012 - 1206 policistů
cílový stav r. 2013: 1242 policistů 

Poznámka:
Mírný nárůst počtu policistů k 1. lednu 2011 je jen zdánlivý, pod hlavičku Policie ČR totiž přešel útvar cizinecké policie. Ten v Hradeckém kraji činil asi stovku lidí, v Pardubickém asi 60 lidí. 

• Pokud bychom cizineckou policii od stavů ostatních policistů odečetli, zjistíme, že pokles počtu policistů je mnohem závažnější.

• Například v Královéhradeckém kraji tak činí podstav oproti plánovanému stavu 1767 policistů zhruba 150 lidí, v Pardubickém skoro stovku.

• V případě obou krajů činí tedy podstav téměř deset procent mužů v uniformě.

• Na nový nábor, který chystal policejní prezident, však nejsou peníze, policie se letos naopak bude muset obejít kvůli dalším Kalouskovým škrtům celorepublikově o 1,7 miliardy korun.

• Odboráři hrozí, že podle vládního návrhu má policie celorepublikově zeštíhlet téměř o 3500 lidí, tj. skoro o další desetinu. Ministr Kalousek tyto obavy nevyvrátil.