„Návštěvnost byla zhruba stejná jako minulý rok, tedy přes 16 tisíc lidí. Za to jsme v současné době velmi rádi," říká předseda občanského sdružení Stachelberg Martin Vlasák. Převážnou část tvoří lidé z Čech, ze všech koutů republiky. Cizinců je podstatně méně. Tenhle stav trvá již několik let.

Letos se tu sice na první pohled viditelné změny nekonaly, přesto se některé možná zásadní věci děly. „Získali jsme grant z Euroregionu Glacensis na kompletní přebudování expozice, takže teď se připravuje projektová dokumentace na zpřístupnění nových částí podzemí a vybudování nového vstupu.

Není to však nijak aktuální záležitost, na zpracování je čas do jara 2014. Pak se uvidí. Buď se na realizaci podaří získat nějaké další dotace, nebo se do toho pustíme postupně za vlastní peníze," dodává Martin Vlasák.

A co dělají příznivci Stachelbergu přes zimu, respektive po úplném ukončení návštěvnícké sezony, která tu v omezené míře trvá až do Silvestra? „Žádný zimní spánek nebude, čeká nás další práce.  Od ledna se tu budeme scházet každý víkend a opravovat či vylepšovat, co je třeba. To potrvá zhruba tři měsíce, v dubnu už uklízíme a od května bude znovu otevřeno," nastiňuje Martin Vlasák.

Bunkr i muzeum

Pevnost funguje pro veřejnost již 20 let. Její zpřístupnění a rozvoj vždy zajišťovala (a zajišťuje) úzká skupina zájemců o vojenskou historii seskupená do občanského sdružení. „V rozlehlém areálu je stále práce dost, a proto hledáme další spolupracovníky, kteří by stejně jako my měli  zájem o podobné využití části svého volného času," dodává.

Zhruba stejný zájem jako loni registruje i Klub vojenské historie Odolov, mající pod sebou pěchotní srub T-S 26, který o víkendech zpřístupňuje veřejnosti.

„Teď už běžně otevřeno nemáme, ale letos jsme dokončili elektrickou přípojku, takže předem objednané skupiny můžeme provést v podstatě kdykoliv," říká David Beneš.

Členové KVH Odolov ale letos v květnu přišli s novinkou, když v Malých Svatoňovicích otevřeli Muzeum vojenské historie regionu Jestřebí hory. To skrývá exponáty z doby od roku 1866 až po konec II. světové války. „Zatím si sem našlo cestu kolem šesti set lidí. Na to, že dosud neproběhla žádná větší propagace, to není špatné," hodnotí Beneš.

Přes zimní období bude muzeum přístupné jen po předchozí domluvě, v letní sezoně snad každý víkend.