Výchozím bodem je Deštné, největší turistické středisko v Orlických horách. V jeho okolí se nachází řada vyhledávaných turistických chat. Naše putování začíná u rozcestí Zákoutí po silnici směrem na Luisino údolí, což představuje dva kilometry stálého stoupání. Luisino údolí není údolí, ale kopec, kde jsou k vidění stylové chaty a dřevěnky. Pokračuje se nádherným sjezdem po silnici č. 310 podél divoké řeky Zdobnice směr obce Zdobnička a Zdobnice. Zde se odbočí vlevo po žluté směr Pěticestí. Během stoupání se nám na chvíli odkryje pěkný výhled na hřebeny, které jsou cílem.

Rozcestí Pěticestí hřeben Orlických hor v nadmořské výšce (1004 m) nabízí turistické odpočívadlo. Trasa pak pokračuje mimo značené cesty. Vlevo mírně do kopce po asfaltce, kterou se postupně projíždí kolem celé řady bunkrů až k rozcestí Homole Střední vrch.

Následující úsek cesty je opět neznačený a je pokračováním bývalé vojenské cesty. Po asi 2,5 km stoupání kolem dalších bunkrů se cyklisté dostanou na vrchol Koruny s malou loveckou chatkou a pokračuje se dál. Charakter cesty se od vrcholu trochu změní,

a to na typickou lesáckou cestu s nezpevněným povrchem. Po mírném sjezdu se dostaneme do sedla, kde je asfaltová „placka“ a asfaltová silnice vedoucí vpravo nahoru. My ale pojedeme rovně nahoru – směr vrchol Jelenka.

Z vrcholu Jelenky, který je jako ostatně všechny vrcholy otevřený, už je vidět na vrchol Velké Deštné. Po celkem pohodovém sjezdu

se narazí na úzkou asfaltovou cestu, která je značena modrou značkou. Po ní vpravo nahoru na hřeben, kde je rozcestí Pod Jelenkou, hřeben Orlických hor.

Od něho se jede po červené vlevo směr Pod Velkou Deštnou 1 km. Cesta vede po silnici nahoru až k rozcestí Pod Velkou Deštnou, pak následuje půl kilometru v terénu, ale tam už je převýšení pouhých deset výškových metrů, až do výšky 1115 metrů nad mořem na
vrchol Velké Deštné.

Z vrcholu se pokračuje po červené směr Šerlich, Masarykova chata. Příjemným sjezdem po asfaltce se dojede na rozcestí Šerlich sedlo. Na Masarykovu chatu, kterou zde dostavěl Klub českých turistů téměř před celým stoletím v roce 1925, je to ještě půl kilometru stoupání. Zpět do Deštného v Orlických horách, kde dnešní výlet začal, se lze vrátit po silnici č. 311 rovnou dolů dlouhým táhlým sjezdem.