Občané jedné z nejmenších obcí v Královéhradeckém kraji volí na dvaceti metrech čtverečních. Přesně tak je veliký jejich obecní úřad, kde není ani toaleta, zavedená voda a kanalizace. Takže pokud si chce někdo odskočit, musí utíkat domů. Naproti současné radnici se ovšem pyšní moderní polyfunkční dům.

V novém příště

„Nestihli jsme kolaudaci, stavbu, kde bude mít zázemí i obecní úřad a knihovna, už určitě využijeme při prezidentských volbách,“ slibuje místostarostka Petra Berná, která zasedá ve čtyřčlenné volební komisi.

„Nemáme obchod ani hospodu, ani hřiště, třikrát týdně k nám jezdí pojízdná prodejna a dvakrát denně autobus,“ vypráví při čekání na voliče.

Malinké Petrovičky mají naopak to, co mnohým obcím chybí – veřejný vodovod, plynofikaci a kanalizaci.

„To jsem dělali vlastními silami, včetně cest a náměstíčka,“ pyšní se bývalý starosta Jiří Zapadlo, který vedl obec tři volební období a připomíná nám, že rok po sametové listopadové revoluci v roce 1990 se Petrovičky osamostatnily.

„Nestěžujeme si, jsme spokojení,“ pokyvuje hlavou další žena v komisi.

Protože Petrovičtí nemají žádnou společenskou místnost, oslavy se prý konají doma v garážích nebo venku pod pergolou. A když je chuť na pivo, chodí místní do vedlejších Pšánek.

Volby v Oblastní nemocnici Jičín.
Volební komise musela do špitálu, žádali si ji pacienti

Volby v číslech, zajímavosti, kuriozity, názory

Jičínsko - Volební klání se na Jičínsku uskutečnilo ve sto jedenácti městech a obcích. Zvítězilo ANO, dokonce přes padesát procent voličů oslovilo v Kovači a v Sekeřicích, avšak v pěti obcích prvenství nezískalo. V Dolním Lochově vyhrála ODS, ve Svatojánském Újezdu KDU-ČSL, STAN dostali nejvíce hlasů v Tetíně a Úhlejově. V Kostelci voliče nejvíce oslovili Svobodní.

Na žebříčku sedmi nejúspěšnějších stran se SPD neobjevila v Ohavči, Oseku, Rohoznici, Soběrazi a Vřesníku. Naopak Piráti nebodovali v Petrovičkách, Sběři, Sedlišti a v Židovicích.

Jičínsko bude mít ve sněmovně pouze jediného zástupce, a to za hnutí ANO 2011 Kláru Dostálovou z Hořic.

„Mám obrovskou radost, to je samozřejmé. Říkala jsem si, že bych byla ráda, kdybychom zopakovali výsledek minulých krajských voleb - a nakonec to dopadlo ještě lépe. Ale výsledek jen odrazil to, že voliči tradičním stranám ukázali, že takhle se politika nedělá,“ míní Dostálová.

Komentáře

Povolební komentáře kandidátů z Jičínska do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za Královéhradecký kraj:

Josef Cogan, starosta Nové Paky, jednička na kandidátce za Starosty a nezávislé (1297 hlasů) komentuje výsledek voleb:
„Je dobře, že se nám podařilo vzepřít průzkumům, které byly zavádějící, a je pozitivní, že Starostové se poprvé samostatně probojovali do sněmovny. Určitě bych poblahopřál také Pirátům.“

Josef Cogan byl překvapen výsledkem v opačném spektru. „Okamura přes deset, Ano 30, to mě překvapilo negativně,“ přiznává Cogan, který prý nemá problém s tím, že se do sněmovny nevrátí. „Postavili jsme se na vlastní nohy, jsme v pozici, kdy chceme věci v našem státě změnit. Uvidíme, co bude dál. Musím přiznat, že výsledek voleb byl pro nás překvapivý. Ale lidi si to rozhodli, tak uvidíme, kam bude stát směřovat.“

Hana Masáková, (ČSSD, 799 hlasů)) starostka Kopidlna, třetí na kandidátce Královéhradeckého kraje. Ani ona neuspěla, za ČSSD postoupil do Prahy starosta města Náchoda Jan Birke.

„Výsledkem jsem byla překvapená, určitě jsem si pro ČSSD představovala lepší umístění. Je to pro nás velký propad,“ přiznává Masáková. „Myslela jsem si, že národ procitne, hlasování mě překvapilo jako i velká účast voličů u voleb. Lidé asi volají po změně, ale nevím, jestli je to ta správná volba,“ konstatuje starostka, která šla do voleb i kvůli tomu, aby v Praze prosadila náš region. Bohužel to nevyšlo.

Josef Dlabola, starosta Staré Paky, pátý na kandidátce ODS (získal 653 hlasů, 4. místo). Ani jeho neposlaly preferenční hlasy do Prahy, ODS tam bude zastupovat Ivan Adamec, starosta Trutnova.

„Jsem spokojený, volby splnily moje očekávání. Šlo o skvělou týmovou práci,“ říká k výsledku Dlabola.

Petr Hamáček, KDU– ČSL, pátý na kandidátce (569 hlasů, 4. místo)

„KDU–ČSL získala v Královéhradeckém kraji mandát, svůj cíl splnila. Pavel Bělobrádek je ve sněmovně, tak to je spokojenost. Samozřejmě nás mrzí, že jsme nedosáhli stejného výsledku jako v minulých volbách,“ komentuje výsledek voleb první místostarosta Jičína Petr Hamáček, kterého prý překvapilo, že strany, které usilovaly o vstup do sněmovny, nyní nechtějí do vlády.

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Na kandidátce za Královéhradecko figurovala na čtvrté pozici Nicola Gajdošová z Bystřice. Výsledky voleb pro pracovní vytíženost neokomentovala.

Kdo rozhodl
Kterou stranu vybrat?
„Dlouho jsem se rozhodoval. Když už jsem jeden lístek vybral, zbytkem jsem si přiložil do kamen. Chyba. Na poslední chvíli jsem svoje rozhodnutí přehodnotil, a tak jsem sháněl lístky po známých,“ popisuje svoje volební peripetie dvaatřicetiletý Tomáš.
„Pořád jsem se nemohla rozhodnout mezi dvěma stranami. Nakonec za mě zvolila dcera, která jeden z volebních lístků pomalovala, takže znehodnotila,“ svěřuje se třicetiletá Kateřina.
O bizarní zkušenost se s námi dělí šestatřicetiletý Ondřej. „Když mi pošťačka doručila volební lístky, zrovna jsem hrabal listí na zahradě, a tak jsem je jen tak odložil na lavičku. A za chvíli koukám, že modrá obálka zaujala naše mlsný kozy. Doteď jsem nevěřil, že jim chutná i papír. Nepoškozený lístky jsem pak dostal od kolegy z práce, který volit nešel.“

Josef Cogan.
Starosta Cogan se do sněmovny nevrátí