Jakou budoucnost má podle vás tradiční český zákusek?
Pokud jsou zákusky opravdu čerstvé, z pravé šlehačky a bez konzervantů, myslím, že si své zákazníky tradiční zákusek najde
i v budoucnu.
Které zákusky nám Čechům nejvíce chutnají?
I přes to, že přibývá nových cukrovinek, nejvíce nás oslovují bombičky a rakvičky, věnečky a větrníky.
A jak je tomu mezi vašimi přáteli a známými?
Nikdo neřekl jen jeden, ale vítězí věneček, kremrole a bombička s koňakem. Perníček od nás většinou jmenují na prvním místě.
Co si myslíte o soutěžích o kvalitní české výrobky?
Soutěže nemám moc rád, dobré zboží se chválí samo. Navíc vyžadují mimopracovní čas a ten skoro nemáme. Ale vítám tyto akce hlavně jako prezentaci kvalitních potravin, které se sem nemusí dovážet přes půl světa a pocházejí z Čech, nejlépe z našeho kraje.
Kterého ocenění si vážíte nejvíce?
Nejvíce si cením vítězství v soutěži o Cukráře perníkáře roku 1998, vážím si i vítězství v soutěži Podnikatel Pardubického kraje a zisku „titulu" Živnostník roku 2005. Králem perníku jsem se stal na charitativní akci v Muzeu perníku a pohádek.
Říkáte, že nemáte moc času. Čím to je?
Ruční řemeslná práce v dnešní přetechnizované době výrobních linek řízených počítačem tak trochu pokulhává a nedá se urychlit na úkor kvality. A kvalita je u mě na prvním místě.
Připravujete momentálně nějakou akci?
Na Zámku Pardubice byla zahájena výstava Cukrárny
a kavárny, fenomén společenského života.
Objevuje se váš perník i na jiných akcích v České republice?
V poslední době jsme dělali zakázku pro pražské divadlo Minor na premiéru Perníkové chaloupky a pro Aleše Cibulku perníkovou cibulku v pyžamu. Naše perníčky jsou také v Muzeu Karlova mostu v Praze.
A jak je tomu v zahraničí?
Ze zahraničí mohu jmenovat výstavu v Chicagu, dar pro arcibiskupa do USA, dárek pro britskou princeznu Annu, pro papeže Benedikta XVI. a pro astronauta Andrewa Feustela.
Jakou sladkost byste doporučil na cesty?
Nabízíme korpus našeho perníku nezdobený a měkký, kde je med a meruňkový džem již v samotném těstě. Můžete ho vozit půl roku v autě a i když vyschne a ztvrdne, na kvalitě to znát není. Vysušením vznikne perník na strouhání.
Na co všechno se strouhaný perník dá použít?
Tradičně jako ochucovadlo a zahušťovadlo do rajské omáčky, ale také ke zvěřině, do černé omáčky. Existuje
i přímo perníková omáčka. Dále na všechny sladké pokrmy.
Na Pardubicku se nedávno točil celovečerní film Obchodníci. Prý jste si v něm také zahrál.
Spíš se tam jen mihnu, ale je pravda, že si tam „zahraje" náš perníček, který si k nám Patrik Ulrich přijde koupit. Na tenhle film se moc těším.