Svinarský most je sice zatím v nedohlednu, ale zastupitelé Hradce Králové již přemýšlejí o jeho okolí.

Na zasedání zastupitelstva města jednali o prodeji části pozemku v Gayerových kasárnách kraji a získané peníze věnují na výstavbu chodníku a přechodu pro chodce, případně i na autobusovou zastávku u mostu plukovníka Šrámka.

Za necelých šest set metrů čtverečních pozemku tak Hradec získá přes dva miliony korun.

„Město chce veřejnosti ukázat, že máme zájem o toto území a že chceme zlepšit podmínky pro obyvatele,“ řekl Martin Černý z kanceláře primátora.

Uzavírka mostu, ke které došlo v lednu letošního roku, komplikuje nejen dopravu přes řeku Orlici, ale také život obyvatel, kteří přes „železňák“ musí přejít pěšky nebo na kole. Z řad svinarských občanů je tak slyšet hlasy, které by rády celou výstavbu nového mostu zrušily. Zastupitelé Hradce chtějí myšlenkou na nové okolí mostu ukázat, že na situaci nezapomněli. Vybudování nové dopravní infrastruktury v Podhůrské ulici, kde most stojí, se však obyvatelé Svinar dočkají až po dokončení nového mostu, které má na starosti Královéhradecký kraj. O dalším postupu ohledně svinarského mostu i o možném odkupu pozemků budou radní jednat až na konci srpna a návrh se následně dostane do rukou zastupitelstva, které se sejde v září.

Michaela Střížová