O tom jaký člověk je, nebo byl, často svědčí maličkosti. U vilky v Argonské ulici bývala na podezdívce plotu bedýnka s jablky, kde Vladimír na cedulce napsal, ať si vezme, kdo chce. Vybavuje se mi věta, kterou paní profesorka Houdková pronesla o přestávce ve sborovně Střední průmyslové školy: „Vladimírovi se povedla hodina.“ To bylo někdy před rokem 71. Pak ho přeložili na učňovku do Hořic aby to neměl tak jednoduché. Tuším v roce 74 mu dali vybrat. Nejdřív mu vysvětlili, že nemůže vychovávat mládež a pak se zeptali, jestli odejde po dohodě, nebo s ním rozvážou pracovní poměr. Pan profesor se nechal vyhodit a trávil čas do Listopadu v maringotce Vodních zdrojů. V noblesní společnosti českých historiků. Třeba dodat, že tenkrát, když byl u drogistek v Hořicích, měl tam recitační kroužek. A že s dívkami ještě jel na domluvené vystoupení, i když už nebyl jejich učitelem.

Vybavuje se, jak v bleděmodré košili zahajoval jako nejstarší člen první demokraticky zvolené jednání městského zastupitelstva.

V Knihovně  Václava Čtvrtka, se ktrou velmi spolupracoval, vydal tam čtyři své knížky,  oslavil začátkem března 2016 své devadesátiny. Paní ředitelka, Jana Benešová vzpomíná:“ A také vzpomínám, že jsem ho tehdy obdivovala. Slušelo mu to, byl laskavý, příjemný a zcela „v obraze“. Probírané věci dokázal dát do souvislostí jičínských i historických. Měla jsem radost, že on má radost.“

Nevím, asi tak před dvěma lety, potkali jsme se na pod Čeřovkou. Svítilo sluníčko, nesl dopis do schránky. Ano, potrpěl si na písmo, psaní, i když na počítači uměl. Syn Pepík je v tom odborník. Chci ale mluvit o jiné věci, těžko se mi to píše. Měl jsem pocit, jeho smíření. Počítal s tím, že umře, byl s tím srozuměný. Abych to pojmenoval ještě přiléhavěji, a nevím, zda to smím napsat, chtěl umřít. Neřekl to, už se nezmiňoval, stýskalo se mu po Elišce, manželce.

Když jel se studenty na chmelovou brigádu, myslím, že přijel poprvé se svým příslovečným vousem, který mu vydržel. Tam použil název filmu Starci na chmelu.  Starcem nikdy nebyl.

Bohumír Procházka