Horečka, neustupující bolest zad, ledvin, zubů, dávivý kašel, to je jen malý výčet potíží, které nás bezodkladně ženou k lékaři. V týdnu můžeme vyhledat svého obvodního doktora, ale kam zamířit o víkendu, když nemáme auto a nechceme volat záchranku?

Aby lidé z Novopacka nemuseli s akutními zdravotními problémy jezdit o víkendu do Jičína, město otevře od 1. prosince víkendovou ambulanci, která by měla volně navázat na dosavadní pohotovostní službu. Té hrozil kolaps poté, co ji chtěla Oblastní nemocnice v Jičíně zrušit a obyvatele směřovat do Jičína. Tomu se bránili občané i lékaři. Za zachování pohotovosti bojuje sestra Zdena Kubánková, která pracuje ve zdravotnictví přes třicet let.

„Pačáci potřebují pomoc. Když se v pátek zavřou ambulance obvoďáků, lidé nemají kam jít s angínou, zánětem středního ucha, s obyčejným onemocněním. Řešíme tu obyčejné nemoci a obyčejné staré lidi, kteří na pohotovost přijdou a my jim pomůžeme."

Od prosince otevřou víkendovou ambulanci

Uzavření víkendové lékařské pohotovosti by znamenalo, že lidé z Paky a okolí (Peckovska, Staropacka, Vrchoviny), by museli za lékařem dojíždět někdy i třicet kilometrů. Novopačtí se rozhodli, že za přispění kraje budou ambulantní péči občanům garantovat. „Pro nás je nejklíčovější, že u nás zůstane jak víkendová ambulance, tak i čtyřiadvacetihodinová Rychlá záchranná služba,“ říká starosta města Josef Cogan.

Víkendová ambulance bude v Nové Pace od 1. prosince fungovat v Jiráskově ulici v budově domova seniorů, a to v sobotu od 8 do 14 hodin a v neděli a svátek do 12 hodin. Garantem služby je MUDr. Josef Lukavec. „Bude tu jakési nárazníkové pásmo, tedy lékař, na kterého se mohou lidé v případě zdravotních komplikací ihned obrátit a nemusí jezdit do Jičína,“ vysvětluje Cogan. Náklady na roční provoz ambulance se pohybují kolem 300 tisíc korun, z nich kraj uhradí 250 tisíc.

Z Hořic do Jičína

Lékařskou pohotovost v případě akutní potřeby zdravotní péče v Hořicích pacienti nenajdou. Ačkoli vedení města mělo o její zřízení zájem, jednání s pojišťovnami nevedla k požadovanému výsledku.

„V závažných případech se občané můžou nechat ošetřit v místní pohotovostní ambulanci lékařem chirurgické ambulance, která je v provozu i přes noc,“ sděluje starosta Aleš Svoboda. Lékařská pohotovost je dostupná v Oblastní nemocnici Jičín, za první pomocí v oblasti stomatologie se pacienti musí vydat do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Lékařská pohotovost nefunguje ani v Lázních Bělohradu a Sobotce, a tak místní pacienti musí zdravotní péči vyhledat v nedalekém Jičíně. Bělohradští můžou využít ambulance v Nové Pace, kde o víkendech najdou ordinujícího pohotovostního lékaře.

Opočno je bez lékařské pohotovosti už sedm let

Opočno - Od roku 2010, kdy Královéhradecký kraj uzavřel po velkých protestech místních obyvatel nemocnici v Opočně, zanikla spolu s dalšími odděleními, jako byla například místní vyhlášená porodnice, také pohotovost.

O dva roky později vznikla sice v jedné z budov poliklinika, tam ale ordinují pouze ambulantní lékaři, kteří pohotovostní službu nedrží. Takže opočenským občanům nezbývá, nežli se při akutních zdravotních problémech vydat na cestu do Rychnova nad Kněžnou nebo Náchoda, v obou případech je to přes 20 kilometrů.

„Ti, kteří se vydají do Hradce Králové, mají většinou negativní zkušenost, zaslechla jsem, že někteří jsou dokonce odmítání, nebo jim je sdělováno, ať jezdí do své spádové oblasti,“ říká tajemnice městského úřadu v Opočně Renáta Černá. A dodává, že o využití bývalého nemocničního areálu má zájem jedna ze společností, nyní probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami. Jediná pohotovostní služba, která je v Opočně dostupná, je stomatologická.

Stomatologická služba na Trutnovsku je na dosah

Trutnovsko - Nejen nemocní pacienti s vysokými horečkami a urgentními potížemi všeho druhu, ale i lidé s bolestmi zubů potřebují často eufemisticky řečeno „vytrhnout trn z paty.“ Stomatologická pohotovost na Trutnovsku funguje denně podle rozpisu, který si pacienti mohou vyhledat na stránkách Oblastní stomatologické komory Trutnov. Pohotovostní služby jsou podle rozpisu k dispozici denně v ordinacích sloužících zubařů od 8 do 15, v pátek od 8 do 14 hodin a o svátcích a víkendech od 8 do 12 hodin. Systém je přehledný a obsahuje pro jednotlivá data jména stomatologů, dále adresy jejich ordinací , telefonní čísla. A to dokonce zvlášť pro okolí Trutnova, Dvora Králové nad Labem i Vrchlabí. Takže když začne bolet zub například pacienta z Trutnova, čeká ho v době, pro kterou je pohotovost určena, někdy cesta například do Radvanic, Janských Lázní, Hajnice nebo Pece pod Sněžkou, podle toho, jaký stomatolog zrovna službu jistí. Totéž se týká i dalších dvou zmíněných spádových lokalit. Sofistikovaný seznam se zpracovává na několikaměsíční období. Závažné případy pak řeší královéhradecká zubní klinika.

V Bydžově zachránili dětskou pohotovost, na Náchodsku musí za lékařem do nemocnice

Hradecko, Náchodsko - Konec hrozil kvůli nezájmu lékařů i dětské pohotovosti v Novém Bydžově, ale podařilo se ji zachovat. Od pátku bude fungovat omezeně - o víkendech a svátcích od osmi hodin do poledne. „Zkrácení ordinační doby je výsledkem dlouhodobých jednání, kdy se vedení nemocnice snažilo zabezpečit fungování a personální obsazení, což se nakonec podařilo,“ uvedla náměstkyně nemocnice Jana Kolářová. Nemocnice v Novém Bydžově nemá vlastní dětské oddělení, tedy dětské specialisty a pohotovost tak zajišťují praktičtí lékaři pro děti a dorost z okolí.

Pacienti se mohou o víkendech nebo večer obracet na infolinku rychlé záchranné služby, kde s nim danou situaci probere lékař a doporučí další postup. V závažných případech samozřejmě doporučujeme volat přímo 155.

SOS Náchod

Když se mimo ordinační dobu lékařů přitíží lidem z Náchodska, a jejich zdravotní stav vyžaduje lékařské ošetření, nezbývá jim, než se i ze vzdáleného Broumova či Jaroměře vydat do nemocnice v Náchodě na pohotovost. „Využívají ji lidé s akutními či náhlými zdravotními problémy, pokud nevydrží na návštěvu svého praktického lékaře. Nyní v období chřipek a angín je služba vytíženější, než například přes léto,” uvedla mluvčí krajského zdravotnického holdingu Magdaléna Doležalová a ujistila, že i když se nemocnice potýká s nedostatkem lékařů a sester, v tuto chvíli službu lékařské pohotovosti zabezpečuje bez problémů.

Dospělé ošetří v dolním areálu v pavilonu B, děti musí do pavilonu A v horním areálu. Podle Doležalové funguje pohotovost pouze o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin, dětská pohotovost je i v týdnu od 16 do 22 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Co se týká bolavých zubů, pohotovost střídají zubaři z různých měst. Jejich rozpis je na webových stránkách krajského úřadu.