Až 60 metrů pod povrchem

Vojenská pevnost Stachelberg, která byla rozestavěna v roce 1937 jako jedna z největších v celosvětovém měřítku, měla sice již otevřeno o velikonočních svátcích, do pravidelného režimu ovšem nastupuje až nyní. Jeden z největších bunkrů v republice s unikátní podzemní tvrzí, válečnými expozicemi či obnovenými zákopy z roku 1938, bude mít v květnu otevřeno o víkendech, včetně obou svátečních dnů. V červnu se rozšíří otvírací dny ještě na čtvrtky a pátky, o prázdninách bude možné zavítat do pevnosti nad Babím každý den kromě pondělí. Během zimní pauzy pracovali ve Stachelbergu především na instalaci ochranných kovových sítí a elektroinstalaci složitého podzemního systému. Náklady se vyšplhaly až k půlmilionu.

„Podzemní prostory byly šedesát let zaplavené vodou. V roce 1999 jsme podzemí vypustili a postupně zpřístupnili tři jeho části," poukázal Martin Vlasák ze Spolku Stachelberg na hlavní průvodcovskou trasu, při které se návštěvníci seznámí s postupem výstavby rozsáhlého podzemí pevnosti v hloubce až 60 metrů pod povrchem, kde mělo být umístěné během války veškeré týlové zabezpečení pro 800 mužů posádky – kasárna, velitelství či sklady munice.

Největší dělostřelecká tvrz československého válečného opevnění se chystá na tradiční sraz vojenských vozidel, která si dají dostaveníčko na Stachelbergu 13. května. Z podzemí se můžete rychle přesunout naopak do výšin, neboť hned vedle válečné pevnosti se tyčí čtyřiadvacetimetrová rozhledna Eliška, pojmenovaná po královně Elišce Rejčce, která byla symbolem spojenectví českého a polského státu.

Na elektrokole na Luční boudu

Lanovka z Janských Lázní na Černou horu se rozjela pro turisty o víkendu, v denním provozu bude od 6. května.Zdroj: Deník/ Jan BraunDo výšin nasměrovaly turisty o víkendu rovněž krkonošské lanovky v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou, Velké Úpě a Špindlerově Mlýně. Tentokrát už bez lyží. Místo nich si mohli návštěvníci hor vyzkoušet koloběžky. Jejich půjčovnu premiérově otevřel SkiResort Černá hora – Pec v budově dolní stanice kabinkové lanovky v Janských Lázních. „V nabídce jsou nové terénní koloběžky CRUSSIS s kvalitními kotoučovými brzdami. Z Černé hory vedou hned dvě koloběžkové trasy dlouhé až 8 kilometrů, na kterých se mohou lidé těšit na krásné výhledy i adrenalin," uvedl ředitel SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek. Další novinka přijde v průběhu května, opět v podání SkiResortu. Půjčovat tam budou nová horská elektrokola SCOTT. „Horský terén Krkonoš dosud nebyl úplně pro každého. Nyní se na ta nejkrásnější místa Krkonoš dostanete prakticky bez námahy," řekl Petr Hynek. „Pro e-kola jsme také připravili několik tras, které cyklisty zavedou z Janských Lázní až na Luční boudu nebo na Malou Úpu a zpět," upřesnil. K elektrokolu dostanou cyklisté podrobnou mapu cyklotras.

Počínaje víkendem najíždějí do každodenního provozu lanovky na Sněžku z Pece a Portášky z Velké Úpy, od 6. května se k nim přidá Černohorský express z Janských Lázní na Černou horu. Lanovka Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou bude v květnu v provozu jen o víkendech a svátcích. Do denního provozu přejde až od 10. června. Lanová dráha Medvědín ve Špindlerově Mlýně je k dispozici turistům během obou květnových prodloužených víkendů, denně bude v provozu od 19. května, lanovka Svatý Petr - Pláň začne jezdit 27. května.