Pardubický olympijský park překvapuje svou návštěvností, kterou si drží nejen o víkendech, ale i v pracovních dnech.

„První víkend jsme zazna-menali na padesát tisíc návštěvníků. Hodně dobře rozjetý minulý týden sice trošičku narušil středeční déšť, druhý den však jejich počet opět stoupl a vyšplhal se na dvaadvacet tisíc. Uply-nulou sobotu do parku zavítalo 35 tisíc lidí a davy tu proudily i po celou neděli," řekla pro Deník Iveta Koubková z tiskového úseku pardubického magistrátu.

DO PARKU JEZDÍ LIDÉ AŽ Z PRAHY ČI VSETÍNA

„Jsme rádi, že je o Olympijský park Pardubice takový zájem. Podle našich informací jsou mezi návštěvníky nejen Pardubáci. Jezdí sem lidé ze Vsetína, Hradce Králové, Ústí nad Labem. Máme tu též návštěvníky z Prahy, Chrudimi i dalších měst," uvedl manažer olympijského parku Pavel Stara.

„Velké díky patří sportovním klubům, které nám tu pomáhají dobrovolně a zdarma. Určitě je to pro ně náročné. Navíc pro nás dělají hodně věcí nad rámec dohody, stejně tak jako naši dobrovolníci, bez kterých bychom se o takové množství návštěvníků dokázali jen těžko postarat," dodal manažer parku.

Mezi největší lákadla uplynulého týdne a víkendu patřily především sportovní exhibice, autogramiády a přímé přenosy, které se konají každý den ve fanzóně v parku Na Špici. Kromě toho zde mohou návštěvníci zhlédnout řadu rozhovorů, medailonků nebo se ráno mohou zapojit do akce Vstáváme s parkem.

DĚTÍ BAVÍ KIN-BALL I BOJOVÁ UMĚNÍ

Velkému zájmu dětí se těší zejména méně známé a netradiční disciplíny, jako jsou například kin-ball, paddleboarding či vodní sporty.

Mezi oblíbená patří rovněž stanoviště na basketbal, beach volejbal nebo florbal a bojové sporty, jakými jsou třeba judo a box.

„Je vidět, že lidi park baví. Pardubice takovou akci, jakou je olympijský park, potřebovaly," nechal se slyšet Pavel Stara.

Pro zájemce jsou v Rioparku připravené kromě sportů také autogramiády, turnaje, ale i různé festivaly.

„Návštěvníci pardubického zámku si mohli užít divadelní festival Pernštejn(l)ove, na třídě Míru se uskutečnil Latino fest, víkend pak patřil Festivalu chutí, vůní a řemesel," popsal nabitý doprovodný program manažer parku.

V sobotu se pak uskutečnil turnaj 3 x 3 v basketbalu, do něhož se přihlásilo na sto soutěžících. Z víkendu si navíc fanoušci mohli odnést řadu autogramů a zážitků se známými tvářemi sportu.

Do parku dorazila například bikrosařka Aneta Hladíková, hokejisté Petr Sýkora, Adam Svoboda nebo Tomáš Divíšek.

PARK SI UŽÍVAJÍ I DĚTI Z DĚTSKÝCH DOMOVŮ

Společný projekt lokálních olympijských parků s názvem Olympijské parky dětem přiblížil sportovní aktivity svěřencům dětských domovů. Ti park navštívili spolu se svými sportovními ambasadory úspěšnými hokejisty Dušanem Salfickým, Davidem Moravcem a s atletkou Kateřinou Skypalovou.

Pro sportovce byla připravena speciální soutěžní disciplína, a to zdobení perníku. Víkend potom zakončila večerní projížďka městem na bruslích.

Do olympijského parku si chodí zasportovat také někteří politici. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová si zde vyzkoušela například basketbal a box a dorazil i europoslanec Tomáš Zdechovský.

NA PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR I 24 HODIN PŘEDEM

Program Olympijského parku Pardubice je nabitý také v pracovních dnech, kdy je zaměřen zejména na děti z příměstských táborů.

„Rodiče mohou děti přihlásit i na jeden den. Stačí to oznámit čtyřiadvacet hodin předem," zdůraznila Iveta Koubková.

„Sportovní fanoušci se mohou v našem Rioparku těšit také na prezentace jachtingu, basketbalového klubu, exhibici akvabel či rozhovory s medailisty mistrovství Evropy v jachtingu. Také Happy Season stage bude pokračovat sérií koncertů," dodala k programu Iveta Koubková.

Více informací o Olympijském parku Pardubice 2016 je k dispozici na webových stránkách města. Tištěný průvodce Olympijským parkem Pardubice je k sehnání v Turistickém informačním centru Pardubice na náměstí Republiky vedle Zelené brány.

(eko)