Během ranní akce se nakonec pohřešovaný ozval ze svého mobilního telefonu. Tvrdil, že omylem sešel na polskou stranu hor, kde vůbec neměl signál a nemohl tak oznámit, že je v pořádku. Muž se při sestupu z vrcholu Sněžky oddělil od  skupiny přátel a ti jej začali během noční túry pohřešovat. Po půl jedenácté kontaktovali Horskou službu, že se jejich kamarád ztratil.

„Povolali jsme záchranáře z okrsků Špindlerův Mlýn, Strážné, Benecko a Pec pod Sněžkou," řekl náčelník Adolf Klepš. Záchranáři podle něj propátrali všechny hřebenové cesty, ale bezvýsledně. Před půl jednou v noci požádali o pomoc i policejní vrtulník. Ten mezi druhou a třetí pomocí termovize prohledal převážnou část prostoru mezi Slezským domem a Špindlerovou boudou, u níž byl muž ubytován.

Použitá technika nebyla úspěšná,  ve čtvrt na pět záchranáři akci přerušili do rozednění.  „V šest ráno jsme nasadili celkem 37 členů Horské služby, větší množství terénních aut i čtyřkolek a šest psovodů se psy," připomněl  náčelník Klepš.