Hlava státu se sejde v Porotním sále jičínského zámku se zastupiteli a význačnými osobnostmi regionu, pak poobědvá v Grand Hotelu Praha.

Naposledy Jičín hostil tak význačnou návštěvu v březnu roku 2005. Tehdy pro Václava Klause a jeho manželku Livii zajišťoval pohoštění Hotel Jičín.

Pamětní kniha v Hotelu Jičín.„Bylo to moc prima, paní Klausová zašla i do kuchyně, všem kuchařům podala ruku," vypráví s úsměvem na rtech Jan Ent.

Protože hotel nabízí především regionální a českou kuchyni, prezident tu ochutnal nadívaný marinovaný bůček, slepičí polévku, následovala kachní prsa plněná švestkami s červeným a bílým zelím a třemi druhy knedlíků. Jako dezert se podávalo jablko v županu a vedle skvělých vín zde Václavu Klausovi servírovali i jeho oblíbené portské.

Menu museli provozovatelé konzultovat s hradním ceremoniářem, schváleno bylo bez problémů. Jen před návštěvou „přepadli" podnik hygienici z Jičína i Prahy.

„Během přípravy jídla byl v kuchyni jeden muž, který všechno prověřoval, ochutnával, ale zvládli jsme to dobře," vzpomíná Jan Ent, podle kterého byl hotel na prezidentskou návštěvu dobře připraven.
„Nejhorší je asi všechno zvládnout časově, ale i s tím jsme si poradili," připomíná hostitel, jehož oblíbenou knihou je Hrabalův titul Obsluhoval jsem anglického krále. Obsluhovat Václava Klause v Jičíně si proto nemohl nechat ujít.

Nečekaný host

Zcela jiný průběh, bez okázalostí a oficialit, měla večeře prezidenta Václav Havla a jeho ženy Dáši ve vrchovinské restauraci Mája. „Vůbec jsme to nečekali, najednou se ve dveřích objevila ochranka a ptala se, zda se pan prezident může u nás najíst. Ten se vzápětí objevil ve dveřích. Bylo to v době autokrosu, kdy u nás bylo hodně německých návštěvníků, proto jsem chtěl prezidenta usadit v salónku, ale to on odmítl. Stoloval v restauraci s ostatními, chodil, koukal, povídal," oživuje své vzpomínky na rok 2000 majitel restaurace Petr Malý.

Prezident Havel na něho působil jako velice příjemný člověk, nebyl nijak odměřený nebo povýšený. Naopak, zajímal se o podnikání. „Z jídelního lístku si vybral sám, navíc si poručil tabasco. Zdržel se tu asi hodinu a půl. Byl už podvečer a začali se trousit hosté. Když zjistili, že je tu prezident, tak jen pokukovali, šuškali si," přibližuje vzácné okamžiky.

Václav Havel nelenil a na přípravu jídla osobně dohlížel v kuchyni, kde se pozdravil s kuchařem Pepou. „Byl moc sympatický a pro mě je to zážitek na celý život," přiznává kuchtík Pepa Kraus.

Fotogalerie i články z těchto návštěv naleznete u souvisejících článku v tématu dole.