Další investice je daleko většího rozsahu a na rok a půl zasáhne výrazně do života ve městě.

V lednu příštího roku bude zahájena kompletní přestavba mostu přes železniční trať na silnici I/35 mezi Jičínem a Hradcem Králové, který slouží současně i jako obchvat Hořic. Objízdná trasa bude obousměrně vedena ulicemi Husova a Táboritská. Nepostihne centrum města, ale dotkne se jeho jižní části. Podle místních je objížďka, pokud nepojede vlak, záležitostí dvou minut. Naštěstí lokalita není hustě obydlena, spíše se zde nacházejí komerční objekty.

„Možností k jinému vedení dopravy více není. Na první kontrolní den bychom chtěli přizvat i všechny firmy, které budou mít komplikovaný příjezd i výjezd do svých areálů. Situaci ve městě budeme monitorovat, případně bychom požadovali konkrétní opatření,“ komentuje chystanou investici za 269 milionů starosta Aleš Svoboda. „Zatím si to vůbec neumíme představit, ale věříme, že ředitelství silnic a dálnic má zkušenosti a že to bude fungovat. V každém případě bude stavba pod drobnohledem našim i veřejnosti,“ upozorňuje Svoboda. „Nebojíme se toho, spíše si myslím, že nám to prospěje. Budeme více na očích,“ říká vedoucí provozovny Nopek a.s Hořice Zuzana Velichová.

Firma sídlí poblíž Husovy ulice. Inženýr Přibyl z firmy Zena Paliva, která má zázemí v Táboritské ulice, je skeptický. „Hustý provoz nám bude blokovat výjezd i nájezd aut. Uvidíme, jaká rizika a problémy objížďka přinese. Bude to jedno velké dobrodružství. “ Necelý půl kilometru dlouhý most vznikl v roce 1979, zásadní rekonstrukcí prošel v roce 1994. Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové z mimořádné mostní prohlídky vyplynulo, že most je ve špatném stavu a že do něho zatéká.